Back to the future

1. Back to the future

Back to the future. Ik was vroeger gek op die films en ik dacht dat de toekomst er net zo uit zou komen te zien.
Welkom in 2018, waarin een video van dansende mensen met zwabbers op hun hoofd nieuwswaardig is en iedereen vanaf een beeldscherm onzinnig commentaar op elkaar levert.

De toekomst ziet er niet uit zoals ik had verwacht, maar niet alles is slecht. Ik denk dat iedere generatie voor en nadelen heeft, maar sinds, laten we het even ruim nemen, de negentiende eeuw is er nogal wat veranderd. Zoals vrouwenrechten die eigenlijk nog helemaal niet zo lang bestaan.
Gelijkheid is er helaas nog steeds niet, maar we zijn wel al een eind gekomen. Vrouwen zijn vandaag de dag zelfstandig en nemen zelf beslissingen over hun leven. We bepalen zelf welke kleding we dragen, welke studie we volgen, we kunnen zelfs kiezen voor een carrière en worden niet verplicht om een gezin te stichten en onszelf opzij te zetten. (In veel landen dan, helaas geldt het nog niet overal.)

Niet alleen vrouwen, maar de hele wereld is vrijer geworden. Genegenheid in het openbaar is onderhand normaal. Oke, er zitten nog steeds zeurpieten bij die moeilijk doen wanneer zij een stel op straat zien zoenen, zeurpieten komen overal en in elke generatie voor.
Naast deze verschillen kunnen we vooral onze technologie niet meer wegdenken. Techniek waarmee we in directe verbinding staan met de wereld, zelfs met het heelal. Draagbare apparaten waarmee we elkaar niet alleen kunnen horen, maar elkaar ook kunnen zien, waar we ook zijn.
Het meeste is uit te leggen, maar hoe gaan we social media uitleggen aan iemand uit de negentiende eeuw?

We laten onze ‘vrienden’ foto’s van ons eten zien, vervolgens drukken zij op een knopje om te laten zien dat ze ons eten leuk vinden.
We delen ook plaatjes van huisinrichtingen en andere interesses op een virtueel bord, als een soort plakboek, maar dan zonder knip en plakwerk.
Maar wat we vooral veel doen is foto’s maken van ons eigen hoofd, die we natuurlijk weer delen met de rest van de wereld, zodat iedereen ons hoofd ‘leuk’ kan vinden. Ik denk dat iemand uit de negentiende eeuw schrikt van onze manier van leven, niet alleen de drukte, ik denk ook ons gemakzucht.
Er zijn veel dingen in ons voordeel veranderd, dat beseft niet iedereen.

Vroeger waren er geen auto’s, supermarkten, wasmachines, vaatwassers, stofzuigers en noem maar op. Het huishouden was al een dagtaak.
Wij hebben niet alleen huishoudelijke apparaten, wij hebben supermarkten die alles in huis hebben, waardoor we niet meer langs zes verschillende winkels hoeven. We hoeven überhaupt nooit meer naar winkels toe, we kunnen 24/7 online shoppen en onze aankopen worden bezorgd. Zelfs ons eten kan bezorgd worden, bereid en al.
We hebben machines die de bouw iets minder zwaar en gevaarlijk maken voor bouwvakkers. (Heb je wel eens gezien hoe ze vroeger bouwden?)
Er zijn ambulances, bluswagens en zelfs traumahelikopters die ons snel te hulp kunnen schieten in het geval van nood.

toekomst
CW – Supernatural

Met mijn gekluns ben ik blij dat ik niet naar een postduifkantoor hoef te lopen om een duif naar een arts te moeten sturen met de mededeling dat één van mijn ledematen er bijna af ligt. Als ik dan een duif zou treffen die hetzelfde richtingsgevoel heeft als ik maak ik geen schijn van kans.
Ik ben blij dat ik nu leef, in een wereld waar antibiotica en pijnstilling bestaat in vormen die minder heftig zijn dan shocktherapie of opium. Een wereld waarin mensen weten dat hygiëne belangrijk is. Nu komt er natuurlijk een maar..

Er zijn namelijk veel dingen die ik niet begrijp, in dit geval gaat het nog steeds over de ontwikkeling van de mens.
We hebben veel voor elkaar gekregen in een paar eeuwen, maar er zijn wat veranderingen die me vraagtekens geven.
Geurwerend-ondergoed, cameltoe-ondergoed, op afstand bestuurbare dildo’s, sieraden voor katten-anussen tot hamburgerhouders, zodat we geen vette vingers krijgen wanneer we de vette hap naar binnen proppen.
Ik zeg niet dat alles serieus moet zijn. Kom op, ik hou van weirdness, maar daar moet wel plaats voor zijn.
De wereld van vandaag kan wel wat hulp gebruiken en dan bedoel ik belangrijke hulp. Het verbeteren van het milieu, scholing, zorg enz. 
Ik verbeter het milieu niet met een op afstand bestuurbare dildo, tenzij dat ding zuurstof kan produceren.

We leven tegenwoordig in een wereld die non-stop bezig is, maar helaas zijn veel dingen daarvan onzinnig.
Naast uren en uren aan kattenvideo’s, die overigens heel leuk zijn, zijn er ook filmpjes te vinden waarin mensen eten of dure spullen vernaggelen.
Extreme thrillseekers of eerder deadseekers die hun eigen én het leven van anderen in gevaar brengen voor de lol. Tot pijnlijk domme mensen die niet eens door hebben hoe dom ze eigenlijk zijn. (Wat misschien een heerlijk leven geeft. 😆)

Mijn posts redden de wereld ook niet, was dat maar waar. Proudweirdo is bedoeld als entertainment, maar wel één met een boodschap.
Spullen vernielen doe ik niet voor likes, maar omdat ik een kluns ben. Daarnaast besef ik me heel goed dat ik geluk heb dat ik zoveel tot mijn beschikking heb om mijn leven makkelijker te maken.

Mijn voorouders zouden zo blij zijn met apparaten die het zware werk uit handen konden nemen. Een winkel waarin alles te vinden was of om met één druk op de knop het het gezicht van een geliefde in het buitenland te zien. Al had ik iets andere gedachten bij het jaar 2018, ik ben blij dat ik dat ik niet meer op de hand hoef te wassen, een stofzuiger tot mijn beschikking heb en zelfs mijn boodschappen aan huis kan laten bezorgen.

Als we nu ook nog eens wat vaker ons verstand gaan gebruiken en in vrede met elkaar kunnen samenleven,
dan zeur ik niet meer. (Oke, iets minder! 
😉)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *