Vrouw zijn – Vrouwenrechten

Vrouw zijn

Vrouwen en met name vrouwonvriendelijk gedrag, er is de laatste tijd genoeg over gesproken, maar ik wil mijn plasje er ook graag overheen doen. 
Waar ik namelijk niet bij kan is dat er überhaupt nog iets is als vrouwenrechten. Dat vrouwen moeten vechten voor hun rechten, het recht om als gelijkwaardig mens gezien te worden. Dit is niet altijd zo geweest, in sommige oude beschavingen waren mannen en vrouwen gelijken, maar over het algemeen zijn vrouwen al eeuwenlang onderdrukt en het gebeurt nog steeds. Mannen zijn altijd als belangrijker beschouwd en van vrouwen werd verwacht dat zij luisterden naar een man.

Vrouwen mochten niet werken of studeren en waren enkel goed als verzorgende poetsmuts en voor het baren van kinderen.
Mannen beslisten alles, zelfs over de kleding van een vrouw. Nog niet zo lang geleden nog zelfs. Mijn oma, bijvoorbeeld, mocht geen broeken dragen van mijn opa, dat deed zij pas na zijn overlijden. 
Doordat vrouwen geleefd werden misten velen een identiteit. Vrouwen werden dom gehouden zodat zij afhankelijk bleven en ervan overtuigd waren een man nodig te hebben. Veel vrouwen hebben vastgezeten in toxische relaties, ook omdat scheiden uit den boze was. 

Vrouwenonderdrukking komt ook voort uit diverse religies, zelfs de meeste sprookjes zijn vrouwonvriendelijk. 
Er werd vroeger weinig gesproken over bepaalde zaken. Vrouwen werden dom gehouden en veel onderwerpen waren taboe, zoals het vrouwelijk lichaam, menstruaties, seks en zwangerschappen. Gedwongen
 seks is heel normaal geweest. Seks hoorde bij de taken van de vrouw, dachten onze voorgangers. 
Vrouwen die hun eigen weg volgden werden niet geaccepteerd, kijk maar naar de heksenvervolging. In mijn ogen waren dat voornamelijk zelfstandige, onafhankelijke vrouwen die een bedreiging vormden voor de mannenwereld. 

De industrialisatie bracht wat verandering voor vrouwen. Huishoudelijke taken werden makkelijker uit te voeren. Er kwamen banen beschikbaar die zowel door mannen én vrouwen uitgevoerd konden worden, al kregen vrouwen er aanzienlijk minder voor betaald.  
Door voorbehoedsmiddelen, de anticonceptiepil en abortus kregen vrouwen een kans om het leven te leiden wat zij willen en niet wat van ze verwacht werd. 
Zij konden het moederschap uitstellen of geheel overslaan en bijvoorbeeld kiezen voor een carrière. Dit ging tegen de regels van de meeste religies in, waarin vrouwen een babyfabriek zijn en ‘een man zijn zaad niet mag verspillen’. Op dit gebied is vandaag de dag helaas nog weinig veranderd.

CW – Supernatural

Vandaag de dag domineren mannen de wereld nog steeds. Gelijkheid is nog steeds een strijd, zoals op werkgebied waar mannen nog steeds meer verdienen. 
Vrouwen hebben te maken met onbegrip wanneer zij bewust kiezen om geen kinderen te krijgen. En er staan nog steeds minder vrouwen aan het hoofd, van zowel bedrijven als in de politiek. Ook op het gebied van topsporten worden mannen nog steeds als belangrijker beschouwd. 
Maar wat ik vooral verschrikkelijk vind is dat geweld tegen vrouwen nog steeds teveel voorkomt, in allerlei soorten en maten. 

Kindhuwelijken, waarin kinderen uitgehuwelijkt worden, uit traditie of armoede. Vrouwenhandel, waardoor vrouwen gedwongen in de prostitutie moeten werken.
Meisjesbesnijdenis e
en verschrikkelijk gruwelijke traditie met als doel om vrouwen levenslang te onderdrukken. 
In veel landen weten vrouwen niet dat zij rechten hebben en ondergaan daarom wat van ze verwacht wordt. Daarnaast worden zij letterlijk buitengesloten wanneer zij iets weigeren. Veel vrouwen zijn ook 
zodanig onderdrukt dat zij geen vaardigheden hebben om voor zichzelf op te komen, of om überhaupt voor zichzelf te zorgen. 
Vrouwen worden zelfs gestraft wanneer zij slachtoffer zijn. Zoals de vrouw die 16 maanden celstraf kreeg nadat zij verkracht was in Dubai, omdat het verboden is om seks te hebben buiten het huwelijk. Een activiste in Iran heeft onlangs 24 jaar celstraf gekregen voor het afdoen van haar hoofddoek, wat in Iran verplicht is. 

De leefomstandigheden van sommige vrouwen is verschrikkelijk te noemen. Maar iedere vorm van geweld is teveel. 
Vrijwel iedere vrouw heeft in haar leven te maken gehad met onderdrukking, seksediscriminatie en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag. 
De #MeToo beweging bracht bewustwording en maakte het onderwerp bespreekbaar om duidelijk te maken dat het niet oké is hoe vrouwen behandeld worden. 
#MeToo was voor mij heel persoonlijk. Als kind ben ik seksueel misbruikt, een trauma wat ik de rest van mijn leven met me meedraag. Helaas heb ik meer nare ervaringen meegemaakt met mannen. Het breekt mijn hart om te weten dat dit voor veel vrouwen heel normaal is. Dat is het namelijk niet.

Feminisme is iets wat vaak verkeerd begrepen wordt. Het heeft niks met mannenhaat te maken. Feministen zetten zich in voor vrouwenrechten, gendergelijkheid. 
Mannen en vrouwen zijn verschillend, maar zij zijn wel gelijkwaardig. In het kader van gelijkheid, vrouwen zijn niet zomaar zonder schuld.
Er zijn genoeg kwaadaardige vrouwen, vrouwen die mannen mishandelen of dubbel moraal hebben, niet beoordeeld willen worden op het uiterlijk, maar wel een kerel met een sixpack en een piemel van zes meter eisen. Dat is ook niet oké. 
Verandering is mogelijk wanneer onderwerpen bespreekbaar gemaakt worden, door bewustheid te creëren op allerlei vlakken. 
Als we daar allemaal voor openstaan komt de 
wereld er hopelijk weer wat beter uit te zien. 😉

Heb jij te maken gehad met geweld of nare ervaringen? 
Bezoek onderstaande sites en vraag om hulp. Je staat er niet alleen voor! ❤️
Mindkorrelatie
Veilig thuis
Centrum seksueel geweld
De luisterlijn
Fier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

4 reacties

  1. Goed artikel heb je geschreven over vrouwenrechten. Man en vrouw zijn gelijk. Zo zou het ook moeten zijn, maakt niet uit wat het onderwerp is.

  2. Dank je wel, Mitchel! Mooi compliment en fijn dat je het met de stelling eens bent! :)

  3. Dank je wel, Jorinde. :) Inderdaad. We komen van ver, maar er is nog genoeg te verbeteren. Daarom wilde ik mijn zegje er ook nog even over doen. ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *