Een beetje kennis kan geen kwaad

1. Een beetje kennis kan geen kwaad

Ik heb het al eens gehad over intelligentie. In dat blog vertelde ik dat ik nog wel eens tegen geleerden opkijk.
Wat nog steeds zo is, maar het tegendeel moet ook een keer besproken worden.
Het staat voor mij vast dat ieder mens zijn of haar eigen talenten bezit. Het lijkt bij sommigen alleen zeer goed verstopt te zitten.
Ik ben totaal geen Einstein, er zijn dagen dat ik aan het bestaan van mijn eigen intelligentie twijfel, maar het kan erger. In deze wereld leven namelijk mensen die me zorgen geven over de toekomst van de mensheid.

Er wordt nog steeds gedacht dat mensen met een beperking, zoals het syndroom van down of autisme, minder intelligent zijn. 
Wellicht hebben de mensen die dat denken nog nooit iemand met een beperking ontmoet. In mijn ogen zijn zij namelijk intelligenter dan de gemiddelde mens.
Ze hebben niet alleen te dealen met hun aandoening, maar ook de invloed van buitenaf en nog weten velen te presteren.
Kijk
dit filmpje eens, is dit een ‘domme mongool’?

Nu zit er een verschil tussen dom en onwetend, onwetend is iets aan te doen. 
Scholing is in vrijwel alle moderne landen aanwezig, wat ik verschrikkelijk oneerlijk vind tegenover de rest van de wereld. Er zijn zoveel kinderen én volwassenen die graag willen leren, maar de mogelijkheid niet hebben. Wij hebben de beschikking over scholing, maar het lijkt wel of de voorkeur uitgaat naar een dom leven, wat mogelijk minder zorgen geeft. In dat opzicht begrijp ik het zelfs. 
Helaas
 kunnen we tegenwoordig geen fouten meer maken, we worden verwacht meteen perfect te zijn, wat niet mogelijk is.
Fouten maken is menselijk en leerzaam, hoewel dat niet voor iedereen geldt.
 Er zijn mensen die niet doorhebben dat ze fout zitten, het niet willen toegeven of zelfs overtuigd zijn dat hun intellect boven gemiddeld is, maar het woord intellect niet eens kunnen spellen.

Er zijn mensen die niet begrijpen wat het buitenland inhoudt, iets wat ik niet kan begrijpen. 
Tijdens een vakantie komen ze er pas achter dat andere landen andere gebruiken hebben, dat er een andere taal gesproken wordt, een ander klimaat heerst en ander voedsel genuttigd wordt. Diverse reisorganisaties krijgen met regelmaat klachten van mensen die hier niet van op de hoogte waren. 
Dit kan tegenwoordig toch niet meer? Leven deze mensen onder een steen?
Topografie is iets wat velen ook niet meer nodig vinden. Wereldkaarten zijn misschien wat ouderwets, maar zonder stroom is het lastig om gebruik te maken van Google-maps, daarom is het op zijn minst handig om te weten in welk werelddeel je jezelf bevindt. 

Ook noodgevallen worden niet door iedereen begrepen. Op de weg zie ik nog geregeld dat mensen geen ruimte maken voor hulpverleners. 
Bellen naar de alarmcentrale wordt soms ook iets te makkelijk gedaan.  
Ik kan zelf een beste paniekzaaier zijn. Na veel lichamelijke pech heb ik een paar keer per jaar een liveshow van mijn dramatische-hypochondrie-aanval.
Op zo’n moment denk ik echt dat ik elk moment dood kan gaan, omdat mijn lichaam me daarvan probeert te overtuigen.
Achteraf gezien zijn die aanvallen soms mega komisch, maar ze komen niet zonder aanleiding.

Jaren geleden had ik zo’n vreselijke buikpijn dat ik dacht dat mijn buik zou ontploffen. Ik was alleen thuis en kon het niet meer uithouden, daarom belde ik 112. Helaas werd ik niet serieus genomen, ik werd niet opgehaald, maar mijn buik is ook niet ontploft. Wel lag ik twee dagen later in het ziekenhuis met hevige uitdrogingsverschijnselen, omdat mijn darmen al een poosje stil lagen. (Wat wel vaker gebeurt.) Mijn paniek was er dus niet zomaar, alleen maakte ik het iets dramatischer. Ik heb ook mijn minder snuggere momenten, dat kan ik niet ontkennen, maar er is altijd baas boven baas.
Ik heb een paar vage telefoontjes naar alarmcentrales verzameld: 

– Een vrouw belde 112 omdat ze een hert zag. Ze vroeg zich af het beestje het koud had.
– Een man vroeg aan de politie of hij zijn buurman mocht neerschieten, omdat de heg van de buurman op zijn grond hing.
– Een vrouw verzocht de brandweer om een buurtbrand te verplaatsen, want de rook kwam haar huis binnen.
– Iemand die 112 belde omdat deze een vos óf een weerwolf in zijn straat had gezien.
– Een vrouw belde om te vertellen dat het zand op het strand te heet was.
Er schijnt ook regelmatig gebeld te worden met de vraag naar een route, omdat de beller verdwaald is. 
Natuurlijk moet ik hier om lachen, maar het is eigenlijk belachelijk dat mensen dit soort vragen de moeite waard vinden om de alarmcentrale voor te bellen. 
Als mensen dit blijven doen bestaat de kans dat iemand die echt hulp nodig heeft naast de pot pist, omdat de lijnen bezet zijn door flauwekul.

kennis
CW – Supernatural

In de categorie algemene kennis zijn er meer die wat bijles kunnen gebruiken. Zoals mensen die het verschil tussen een oom en tante niet begrijpen.
Ze denken dat het met het geslacht van het kind te maken heeft. Op deze manier ben ik dus een oom wanneer ik een neefje heb en tante bij een nichtje. 
Ik kan behoorlijk wazig denken, maar deze logica vind ik heel bijzonder.
Er is nog meer..

Wij hebben thuis een grote wereldkaart op de muur getekend. De landen waar we geweest zijn worden bij thuiskomst voorzien van een leuk kleurtje.
Tijdens een verjaardag werd ons gevraagd: “Hoe krijg je de wereldkaart op een muur?”
Dit vonden we in eerst instantie geen vreemde vraag en antwoordden: “Met behulp van een beamer.”
De volgende reactie was wat vager: “Maar de wereld is rond, hoe krijg je die op een platte muur?”
We hebben netjes uitgelegd hoe dat kan, maar wel met een kleine grijns. Het is in ieder geval duidelijk dat het niet om een flat-earther ging. 

Solliciteren kan bijzonder zijn wanneer je niet precies weet wat een curriculum vitae is.
Ik had een vriendin die het vreemd vond dat er om haar centrale verwarming gevraagd werd tijdens een sollicitatie.
Het duurde even voordat ik begreep wat ze bedoelde. Het is ook eigenlijk gek dat beiden dezelfde afkorting dragen. 
😉

We hoeven niet alles te weten, er is zoveel wat ik niet niet weet, maar een beetje algemene kennis is gewoon nodig. Het lijkt wel of we het niet meer nodig vinden om na te denken. Veel mensen zijn passief geworden. Zo worden veel dingen klakkeloos aangenomen en in enkele gevallen lijkt een logische gedachtegang zelfs geheel afwezig te zijn. 
Ik lees regelmatig artikelen op internet, maar ik ga er niet meteen vanuit dat alles waar is en lezen zelf is ook een vak. Veel artikelen krijgen lezers vanwege de kop die mensen nieuwsgierig moet maken. Veel artikelen worden niet eens gelezen, mensen maken hun eigen verhaal alleen van de kop. 
Ook sarcasme en satire wordt niet altijd begrepen. Kijk naar nieuwspaal en De speld, satirische nieuwssites, waar velen serieus op reageren, wat uiteindelijk weer onzinnige discussies uitlokt.

Ik vind het soms eng hoe makkelijk mensen zijn geworden, vooral met het gebruik van social media.
Ik kan een foto van mijn buurman op Facebook plaatsen met een vaag verhaal erbij en ik weet nu al dat het gedeeld gaat worden.
Wie zegt dat het waar is wat ik schrijf? Misschien heb ik wel een gruwelijke hekel aan mijn buurman en is dit een ideale manier om wraak te nemen.
Het kan ook een reclamestunt zijn, bedrijven moeten tegenwoordig steeds creatiever zijn om hun producten te kunnen verkopen. 

Het frustreert me wanneer ik berichten voorbij zie komen en gewoon weet dat het niet klopt. Ik moet me dan echt inhouden.
Het liefst wil ik er iets over zeggen, maar ik weet dat het alleen maar voer is voor nieuwe discussies met 
social-media-helden.
Losers die verstopt zitten achter hun beeldscherm en commentaar leveren op anderen om zichzelf beter te voelen. 
Misschien kunnen deze enthousiaste mensen zich in het vervolg bezighouden met iets nuttigs, zoals het behoud van de aarde of gezelschap zijn voor ouderen, dat is tegelijkertijd ook nog eens leerzaam.

Ik wil absoluut niemand beledigen met dit blog, de mensen die ik hoop te bereiken zullen dit waarschijnlijk niet eens lezen, maar wie weet.
Neem niet alles zomaar aan als waarheid. Lees een artikel eerst voordat je je mening geeft alleen op basis van de kop. 
Gebruik je telefoon eens om iets anders te lezen, van teveel social media gebruik sterven je hersencellen af. 😜
Maar doe vooral niet wat de kudde doet! Ga niet mee in alle haat, paniek en onzinnigheid.
De mensheid is een uniek soort, we hebben bijzonder ontwikkelde hersenen, gebruik ze! Het is zonde om zoiets bijzonders in de kast te laten staan. 

We hoeven niet alles te weten, maar een beetje kennis is gewoon nodig om te kunnen overleven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *