Dom

(CW – Supernatural)

Ik heb het al eens gehad over intelligentie. In dat blog vertelde ik dat ik nog wel eens tegen geleerden opkijk, wat nog steeds zo is, maar het tegendeel moet ook een keer besproken worden.

Het staat voor mij vast dat ieder mens zijn, of haar, eigen talenten bezit, al lijkt het bij sommigen zeer goed verstopt te zitten.
Ik ben totaal geen Einstein, er zijn dagen dat ik aan het bestaan van mijn eigen intelligentie twijfel, maar het kan nog erger. In deze wereld leven namelijk mensen die me angstig maken voor de toekomst van de mensheid.

Ik verbaas me vaak, maar in dit geval verbaas ik me hoe onwetend sommige mensen zijn. Ik bedoel daarmee de ‘ontwikkelde’ bevolking. Er wordt nog steeds gedacht dat mensen met een beperking, zoals het syndroom van down minder intelligent zijn, wellicht hebben de mensen die dat denken nog nooit iemand met een beperking hebben ontmoet.

In mijn ogen zijn zij namelijk intelligenter dan de gemiddelde mens, ze hebben niet alleen te dealen met hun aandoening, maar ook de invloed van buitenaf en nog steeds weten ze te presteren. Kijk dit filmpje eens, is dit een ‘domme mongool’?

Scholing is in vrijwel alle moderne landen aanwezig, wat ik nog steeds verschrikkelijk oneerlijk vind tegenover de rest van de wereld. Er zijn zoveel kinderen én volwassenen die graag willen leren, maar de mogelijkheid niet hebben. Wij hebben scholing, in allerlei vormen, en toch verbaast het me dat sommige mensen zelf hun veters kunnen strikken.

Helaas kunnen we tegenwoordig geen fouten meer maken, want voor je het weet sta je met je kop op internet, dat is een beetje eng aan het worden.
Fouten maken is niet alleen menselijk, het is leerzaam. Hoewel dit blijkbaar niet voor iedereen geldt, er zijn mensen die niet doorhebben dat ze fout zitten. Of mensen die vreemd genoeg overtuigd zijn dat hun intellect boven gemiddeld is, maar het woord zelf nog niet eens kunnen spellen.

Zo zocht een dame de media op, nadat zij een klacht had ingediend bij een reisbureau, omdat zij een dramatische vakantie had gehad in Spanje. Het was te warm, het eten was vreemd en ze spraken een vreemde taal. Volgens haar had het reisbureau haar beter in moeten lichten.
Nu weet ik dat de media dingen verdraaid, maar in dit geval is deze dame niet de enige die over dit soort dingen zeurt. Het is bizar hoeveel mensen niet begrijpen wat het buitenland precies inhoudt. Iets waar ik echt niet bij kan.

Zo valt het me ook op dat wereldkaarten voor velen iets ouderwets is. Het is fijn dat we allemaal gebruik kunnen maken van Googlemaps, maar wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld tijdens een stroomstoring, is het handig om op zijn minst te weten waar je ongeveer woont.

Dom

(Showtime – Dexter)

Wat hulpdiensten precies zijn, of wat noodgevallen inhouden schijnt ook niet iedereen te begrijpen.
Ik ben een beste paniekzaaier op zijn tijd. Na veel lichamelijke pech heb ik een paar keer per jaar een liveshow van mijn dramatische-hypochondrie-aanval.
Op zo’n moment denk ik echt dat ik elk moment dood kan gaan, omdat mijn lichaam me daarvan probeert te overtuigen.

Achteraf gezien zijn die aanvallen soms mega komisch, maar ze komen niet zonder aanleiding.
Jaren geleden had ik zo’n vreselijke buikpijn dat ik dacht dat mijn buik zou ontploffen. Ik kon het niet meer uithouden en belde 112. Helaas werd ik niet serieus genomen, ik werd dan ook niet opgehaald, maar mijn buik is ook niet ontploft.

Wel lag ik twee dagen later in het ziekenhuis met hevige uitdrogingsverschijnselen, omdat mijn darmen al een poosje stil lagen. (Wat wel vaker gebeurd.) Mijn paniek was er dus niet zomaar, alleen maakte ik het iets dramatischer. Ik heb ook mijn minder snuggere momenten, regelmatig zelfs, dat kan ik niet ontkennen, maar er is altijd baas boven baas.

Mijn telefoontje naar de alarmcentrale was lang niet zo vreemd, als je je beseft wat voor vreemde telefoontjes zij krijgen. Ik heb er een paar verzameld:

– Een vrouw belde omdat ze een hert zag, ze vroeg zich af het beestje het koud had.
– Een man vroeg of hij zijn buurman mocht neerschieten, vanwege de heg die op zijn grond hing.
– Een vrouw verzocht de brandweer om een buurtbrand te verplaatsen, want de rook kwam haar huis binnen.
– Iemand die een vos óf een weerwolf in zijn straat had gezien.

– Een vrouw belde om te vertellen dat het zand op het strand te heet was.
– Vragen naar een route, omdat iemand verdwaald is. Dat schijnt regelmatig te gebeuren.

Natuurlijk moet ik hier om lachen, maar het is eigenlijk belachelijk dat deze mensen duidelijk geen weet hebben waar een alarmcentrale voor bedoeld is, of zij vinden zichzelf nogal belangrijk. Als mensen dit blijven doen bestaat de kans dat iemand die echt hulp nodig heeft naast de pot pist, omdat de lijnen bezet zijn door flauwekul.

In de categorie algemene kennis zijn er meer die wat bijles kunnen gebruiken.
Zoals mensen die het verschil tussen een oom en tante niet begrijpen. Ze denken dat het met het geslacht van het kind te maken heeft. Op deze manier ben ik dus een oom wanneer ik een neefje heb en tante bij een nichtje. Ik kan behoorlijk wazig denken, maar deze logica vind ik heel bijzonder.

Er is nog meer..

Wij hebben thuis een grote wereldkaart op de muur getekend. De landen waar we geweest zijn worden bij thuiskomst voorzien van een leuk kleurtje. Tijdens een verjaardag werd ons gevraagd: “Hoe krijg je de wereldkaart op een muur?”
Dit vonden we in eerst instantie geen vreemde vraag en antwoordden: “Met behulp van een beamer.”
De volgende reactie was wat vager: “Maar de wereld is rond, hoe krijg je die op een platte muur?”
We hebben netjes uitgelegd hoe dat kan, maar wel met een kleine grijns. Het is in ieder geval wel duidelijk dat dit niet om een flat-earther ging.

Dom

(CW – Supernatural)

Solliciteren kan bijzonder zijn, wanneer je niet precies weet wat een curriculum vitae is. Ik had vroeger een vriendin die het vreemd vond dat er om haar centrale verwarming gevraagd werd tijdens een sollicitatie. Het duurde even voordat ik begreep wat ze bedoelde en het is ook een beetje gek dat beiden dingen dezelfde afkorting dragen.

We hoeven niet alles te weten, er is zoveel wat ik niet niet weet. Waar het mij om gaat is dat het erop begint te lijken dat mensen tegenwoordig niet meer nadenken. Veel mensen zijn passief geworden en nemen van alles klakkeloos aan, zonder wat onderzoek te doen. In sommige gevallen is een logische gedachtegang zelfs geheel afwezig.

Ik lees regelmatig artikelen op internet, maar ik ga er niet meteen vanuit dat alles waar is en lezen zelf is ook een vak. Veel artikelen krijgen lezers vanwege een kop die mensen nieuwsgierig maakt, pas in het artikel krijg je wat duidelijkheid. (Al is dat niet altijd waar.) Helaas worden veel artikelen niet eens gelezen, mensen maken hun eigen verhaal alleen van de kop.
Zo wordt sarcasme en satire ook niet altijd begrepen, kijk naar De speld. Een satirische nieuwssite, maar velen begrijpen de humor niet, wat weer onzinnige discussies uitlokt.

Ik vind het soms eng hoe makkelijk mensen zijn geworden sinds de komst van internet en met name social media. Ik kan een foto van mijn buurman op Facebook plaatsen met een vaag verhaal erbij en ik weet nu al dat het gedeeld gaat worden. Wie zegt dat het waar is wat ik schrijf? Misschien heb ik wel een gruwelijke hekel aan mijn buurman en is dit een ideale manier om wraak te nemen.

Zo zie ik veel berichten voorbij komen waarvan ik twijfel aan de waarheid, en in enkele gevallen wéét ik dat het niet klopt, maar toch worden die berichten massaal gedeeld.
Social media heeft ook goede kanten, maar die zien we helaas wat minder. Tegenwoordig is het vooral een prachtig platform om haat en paniek te zaaien.
Ga er vooral niet tegenin, want dan zijn er de social-media-helden, de achter-een-beeldscherm-verstopte-hulken met stoere praat. Misschien kunnen deze enthousiaste mensen zich wat meer bezighouden met iets nuttigs, zoals het behoud van de aarde, of gezelschap voor ouderen?

Ik wil absoluut niemand beledigen met dit blog, maar ik hoop dat sommige mensen een beetje meer nadenken.
Lees artikelen voordat je je mening geeft, neem niet alles zomaar aan als waarheid en werk vooral niet mee aan alle haat en paniek, dat is er al veel teveel.

Ik ga er vanuit dat social media niet zo snel zal veranderen, er zullen altijd vervelende figuren blijven, maar ik hoop wel dat het merendeel van de mensen iets meer gaat nadenken en niet achter de kudde aan blijft lopen.
De mensen die ik hoop te bereiken zullen mijn blogs vast niet lezen, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

We hoeven niet alles te weten, maar een beetje kennis is gewoon nodig om te kunnen overleven.

Dom

Share Button
Onze planeet heeft het zwaar
Klote hokjes - Vriendschappen