Haat-liefde verhouding met kerst

1. Haat en liefde verhouding kerst

Ik heb een haat-liefde verhouding met de kerst. Enerzijds vind ik de lampjes en de muziekjes wel leuk. (Zolang Mariah Carey niet blijft hangen.)
Anderzijds is het zo’n verplichte bedoeling om gezellig te zijn.
Er wordt met geld gestrooid waarvan ik me afvraag waar het opeens vandaan komt, gezien velen zeuren over een arm-Nederland.

Religie is tegenwoordig een veel gehaat onderwerp, maar we vergeten volgens mij even dat Kerst een christelijk feest is.
Ik ben christelijk opgevoed en daarbij hoorde het kerstverhaal en de kerstviering in de kerk. Later hoorde ik over de andere kant van kerst, de kerstman.
Stiekem vind ik de kerstman leuker dan Zombieklaas, al zijn er veel overeenkomsten. De vriendelijk ogende kerstman heeft dan geen pieten, maar elfen én pratende rendieren, die ook nog eens kunnen vliegen. De mollige Noordpoolman komt in mijn ogen gezelliger over dan strenge Klaas, maar smaken verschillen.

Mijn ergernis betreft deze feestdag komt deels door de hypocrisie van Nederlanders.
Het hele jaar door wordt er gezeurd over religies en bijhorende culturele feesten die niet in ‘ons’ straatje passen, maar kerst wordt wel massaal gevierd, door niet-christelijken. Daarnaast vind ik het verplichte stukje irritant. Het ultieme familie gevoel en samenzijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend, families waarvan dierbaren niet meer onder ons zijn of gezinnen die uit elkaar liggen. Dagen als Valentijnsdag, Vader en Moederdag en zo ook de kerstdagen, kunnen extra pijnlijk en eenzaam zijn voor mensen die hun dierbaren niet meer zien, om welke reden dan ook.

Ieder huisje heeft zijn kruisje, dat is bekend. Ik kom zelf uit een gebroken gezin en ik ben dierbaren verloren wat de rest van het jaar ‘gewoon’ is, maar vooral tijdens de kerst heb ik er veel moeite mee. Ik ben dan ook blij als deze maand weer voorbij is. Hierin zal ik vast niet de enige zijn.

kerststress
CW – Supernatural

Ik vind kerstversieringen erg gezellig, moet ik toegeven, maar ik heb al moeite om het huishouden zonder extra glitters bij te houden.
De hele klerezooi tevoorschijn halen om het na een week of twee weer op te ruimen vind ik teveel gedoe, maar wie weet krijg ik de kolder nog in mijn bol en doe ik weer een keer mee.

Kerstkaarten vind ik leuk om te krijgen, maar tegelijkertijd vind ik het onzinnige papierverspilling.
In het verleden kwam ik in januari nog wel eens een stapel tegen die ik vergeten was te posten en wat zegt zo’n kaart eigenlijk?
Wordt er daadwerkelijk aan de ontvanger gedacht of staat deze op een lijstje die alleen met de feestdagen tevoorschijn komt?
Zoals Tante Greta uit Den Klotehove, waar de hele familie het de rest van het jaar te druk voor heeft, maar ze krijgt wel een mooie kerstkaart toegestuurd, waarin we zelf onze namen hebben geschreven. Ja, daardoor zal ze zich echt geliefd voelen.

Gourmetten tijdens de kerst is het Nederlandse begrip van de kalkoen met Thanksgiving in Amerika, wie heeft dat bedacht?
Al ben ik stiekem gek op gourmetten, wij zijn er mee gestopt. Het is toch altijd meer werk dan je denkt en het huis meurt na zes weken nog steeds naar een vleesorgie. Wij eten met kerst huisgemaakte draadjesvlees met rode kool of hutspot.

Kerst is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar de zogenoemde kerstgedachte geeft me ook de kriebels. Dat is mooi als je het hele jaar zo denkt, niet alleen met kerst. Dat is zoiets als het hele jaar een bitch zijn, maar je met de kerst gedragen. Ik ben verre van heilig en kan een groot monster zijn, maar ik gedraag me met de feestdagen niet geheel anders als de rest van het jaar. Misschien alleen wat depressiever. ;)

Dus, als we voortaan het hele jaar door de kerstgedachte bij ons houden,
dan ziet de wereld er wellicht een stukje mooier uit.
Dikke knuffel voor jullie allemaal!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *