Sinterklaas en morphing pieten

1. Sinterklaas en morphing pieten

Omdat de Sint weer in het land aankomt is het een mooie tijd om mijn mening over deze zombie te geven.
Zombie ja, die man is al eeuwen oud en duikt nog steeds overal op, overal tegelijk ook nog eens.
Er bestaan vele verhalen over Sinterklaas, maar de kern blijft in de meeste gevallen hetzelfde.
Klaas is een goedheiligman, vaak een beschermheilige voor kinderen. Hij heeft in de loop der jaren diverse vormen gekend, ook qua uiterlijk.

Ik ben opgegroeid met het Sinterklaasfeest, wat ik net als vele andere kids fantastisch vond.
De spanning om mijn schoen te zetten, er de volgende ochtend een cadeautje in vinden en natuurlijk pakjesavond.
Wat ik ook nog weet, is het moment dat mijn moeder vertelde dat Sinterklaas niet bestond. Ik was woedend, mijn moeder had namelijk tegen me gelogen.
Er wordt kinderen geleerd om niet liegen, maar vervolgens mogen ouders het wel doen, dat vind ik best vreemd.

Ik ben niet tegen een wit leugentje, mij werd vroeger wijsgemaakt dat er aan mijn vinger te voelen was of ik genoeg had gegeten. Dat was een manier om mij mijn bord leeg te laten eten. Dat vind ik geniaal bedacht.
Betreft Sinterzombie, dat ik vind ik wat minder geniaal. De goedheiligman is voor veel kinderen iets heel groots, ze geloven in vrijwel alles wat hij en zijn groupies zeggen, daar zitten twee kanten aan, waar van mij wel wat meer aandacht aan gegeven mag worden.

Twee jaar geleden werd me spontaan gevraagd of ik Zwarte Piet wilde spelen, omdat er iemand was uitgevallen.
Een beetje impulsief zei ik meteen ja, zonder de bewuste Sinterklaas te kennen. Deze ervaring heeft mijn mening dan ook grotendeels gevormd.
Ik maakte kennis met Sintercreep. De man nam zijn rol zeer serieus, zo moest ik hem vanaf het moment dat hij zijn outfit aanhad ‘Sinterklaas’ noemen.
Nu is daar niet meteen iets mis mee, het was een fanatiekeling, maar mijn gevoel vertelde me iets anders. Die man geeft me nog steeds de kriebels wanneer ik hem op staat tegenkom en ik ben echt wel wat gewend.

Hoe dan ook, de avond verliep gelukkig goed en ik genoot van mijn rol als Zwarte Piet. Ik mocht heerlijk gek doen en zag allemaal blije kindergezichtjes.
Mijn schrik kwam pas tevoorschijn toen ik bij een gezin opeens een baby van een paar weken oud in mijn armen gedrukt kreeg.
Natuurlijk lieten de ouders me niet alleen met de baby, maar ik schrok van het vertrouwen dat ze mij gaven, alleen maar omdat dat ik het bekende apenpakje aanhad. Ik herkende mezelf niet eens met mijn geschminkte hoofd. Na een snelle foto heb ik de baby dan ook meteen teruggegeven.

Ik heb wat paranoia trekjes, maar helaas horen we nog steeds teveel nare verhalen over kindercreeps, waarvan achteraf vaak gezegd wordt:
“Het was zo’n aardig iemand, dat hadden we nooit verwacht.”
We leren kinderen om niet met vreemde mensen mee te gaan en ook geen snoep van ze aan te nemen. Sinterzombie komt in beeld en iedereen zet massaal zijn kind op schoot bij een vreemde man in een pak, waarvan het niet duidelijk is of het de buurman is, Mark Rutte of Marc Dutroux.
Hetzelfde geldt voor Zwarte Piet waar kinderen opeens wel snoep van aan mogen nemen, al is het onduidelijk wie er eigenlijk onder de makeup verborgen zit.

Wellicht ga ik van het ergste uit en is het alleen maar goed dat ik zelf geen kinderen heb. Al is het niet heel onrealistisch.
Er wordt gedronken, gejat en gevochten waar kids bij zijn en tegenwoordig zijn er ook demonstraties bij een kinderfeest, óver een kinderfeest nog wel.
Er hoeft maar één hersenloze kutidioot tussen te zitten en we horen het riedeltje weer: ‘Het was zo’n aardig iemand, dat hadden we nooit verwacht.’
We kunnen het feest gewoon blijven vieren hoor, zelfs met leuke foto’s van Zombieklaas en zijn vrienden, we hoeven toch niet perse op zijn schoot te gaan zitten?

Sinterklaas alternatief
CW – Supernatural

Ik ben fan van Jensen Ackles & Misha Collins. (Dat was vast nog niet te merken.. ) Mocht ik ze ooit in levende lijve tegenkomen, dan wil ik natuurlijk met ze op de foto. Oké misschien gebruik ik nu een verkeerd voorbeeld, gezien ik het niet heel erg zou vinden om bij deze heren op schoot te gaan zitten. 😋
Maar zonder dollen, het is toch raar om bij vreemden op schoot te gaan zitten voor een foto? Waarom doen we dit dan wel bij kinderen?

Het gezeur of Zombieklaas wel of geen racistisch feest is moet ook eens ophouden. Ik heb er vroeger nooit bij stilgestaan dat Zwarte Piet als negroïde gezien kon worden, voor mij was Zwarte Piet, Zwarte Piet. Het was het hele plaatje.
Nu het ter sprake is gekomen dat een gedeelte van onze samenleving het feest als racistisch ervaart, lees ik de meest bizarre discussies.
Rot op naar je eigen land, is iets wat ik vaak tegenkom wanneer racisme ter sprake komt. Ik, als halfbloedje, voel me gedeeltelijk aangesproken, omdat ik volgens de wet ook een allochtoon ben. Tweedegraads, dat dan weer wel. Mijn moeder is in Nederland geboren, ik ook, maar mijn vader is geboren in Algerije, waar ik overigens nog nooit ben geweest, dus waar the fuck moet ik naar op rotten?

Nederland is multicultureel, het tolerante laat ik even weg, want dat mis ik al een tijdje. We passen hier constant van alles aan, van onderwijs tot zorg en zelfs onze taal veranderd. Is het dan zo’n groot probleem om een feest, wat bedoeld is voor kinderen, een klein beetje aan te passen zodat we er allemaal van kunnen genieten?
Het verhaal is in de loop der tijd steeds veranderd en klopt toch al van geen kant meer, dus over welke traditie wordt er gesproken?
Zwarte Piet die via de schoorsteen de huizen binnenkomt? Er zijn niet veel schoorstenen meer te vinden, dus hoe komt die gast dan huizen binnen?
En zonder schoorstenen is zwart-van-roet ook niet meer zo geloofwaardig. Zwarte Piet met morphing powers is misschien een alternatief, deze Piet kan zichzelf vloeibaar maken en via cv-buizen binnen komen. Als je dan toch liegt, doe het dan een beetje creatief. 😉

Als laatste toevoeging; ik kan namelijk nog wel even doorgaan, maar dat doe ik jullie niet aan.
Het is bijna een verplichting geworden om Sinterklaas te vieren dat de minima vaak wordt vergeten.
Er zijn helaas nog vele huishoudens die al moeite hebben om eten op tafel te krijgen, de druk om ook hun kinderen een pakjesavond te geven is hoog.

Vriendjes, klasgenoten, E.T en wie nog meer, showen maar al te graag hun vers gekregen cadeaus, wat in enkele gevallen lijkt op de battle-of-the-gifts.
Wie geeft het grootste-en-duurste-cadeau? Waar de minima al blij is als ze hun kinderen íets kunnen geven.
Pakjes avond is zo geen gezellig familie avondje meer, iets wat ooit wel zo was.

We hoeven niet te protesteren tegen een kinderfeest. We hoeven het ook niet allemaal met elkaar eens te zijn. Waar we WEL aan moeten denken zijn de kinderen. Het interesseert ze niet of Zwarte Piet zwart is, of gekleurd, kan morphen of een kluns is, net als ik.
De cadeaus hoeven ook niet extravagant te zijn, de sfeer en het uitpakken van de cadeaus is vaak het leukste gedeelte, niet de inhoud en de prijs.
Ik herinner me de cadeaus niet eens. Mijn ideale pakjesavond was het gezellig samen zijn met mijn familie én warme chocolademelk natuurlijk. ;)

Ik ben wel benieuwd naar jullie mening over de Sinterklaas-discussie en jullie herinneringen aan pakjesavond.

Sinterklaas alternatief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *