Geslachtshokjes

(NBC – Friends)

Wat is precies de definitie van een vrouw en een man?
De één heeft een flamoes en de ander heeft een piemel, dat lijkt me duidelijk, maar verder?
Ik ben een vrouw, geboren met een flamoes en ik heb iets later ook een stel tietjes gekregen.
Naar mijn weten ben ik niet eerder een vrouw (of man) geweest, dus hoe moet ik me precies voelen en gedragen?

De samenleving lijkt veel te bepalen, hoe we eruit moeten zien, hoe we ons horen te gedragen en vooral wat we wel en niet mogen.
Vrouwen horen rokjes te dragen, voor het huishouden te zorgen en mogen vooral niks zeggen.
Mannen moeten bier drinken, boerend voetbal kijken en in hun blote bast hout hakken, om het maar even zo te zeggen.
Wie heeft dat bedacht?
Mijn man houdt niet van bier en voetbal, of andere sporten op tv, maakt hem dat minder mannelijk?
Voor mij niet, hij krijgt zelfs extra punten. Geen geschreeuw voor de buis en meer bier voor mij.

Ik ben opgevoed door een vrouw alleen en ik heb twee oudere broers. Mijn moeder deed, en doet nog steeds, alles zelf.
Dat vind ik gewoon en bijzonder tegelijk. Gewoon in de zin dat ik niet beter weet en bijzonder omdat ik het zwaar zou hebben zonder Manlief in mijn leven.
Mijn man red mij van voet-etende-kruipbeestjes en opent strakke klote potjes voor me.
In dat opzicht ben ik misschien wel een typische vrouw en is Manlief mijn Superman. Wat een typische vrouw dan ook mag zijn.
(Ik maak het mezelf niet heel makkelijk zo.. )

Typisch mannelijk of vrouwelijk, bestaat dat eigenlijk?
Het is volgens mij enigszins bewezen dat we allemaal een mannelijke en vrouwelijke kant bezitten.
De één staat misschien wat meer vooraan dan de ander, of ze zijn juist in evenwicht, of neutraal, hoe je het ook wilt noemen.
Wellicht is hier het genderneutrale geslacht vandaan gekomen, al heb ik me er niet in verdiept, of er überhaupt dieper over nagedacht.
(Ik denk aan andere vage dingen.)

Ik heb geen behoefte om mezelf gender-neutraal te noemen, maar als ik de beschrijving lees kan ik me er op sommige dagen wel in vinden.
De ene dag ben ik een opgedofte dame en de andere dag ben ik een harige zwerver, toch blijf ik een vrouw.
Iedereen is anders, zo ook alle vrouwen en mannen, hebben we daar echt weer aparte hokjes voor nodig?

We hebben het ras-hokje, geaardheid-hokje, het gender-hokje en volgens mij zijn er nu zelfs voedsel-hokjes, de keto’s, vegans en paleo-ers.
Het geaardheid hokje blijft ook een ding. Vrouwen met kort haar worden in het lesbienne-hokje gestopt en gevoelige mannen in het homo-hokje. WTF!

Geslachtshokjes

(CW – Gilmore girls)

Als kind was ik al geen meisje-meisje. Mijn broers wilden graag een broertje en waren wat teleurgesteld toen ik arriveerde, misschien heb ik geprobeerd om ze ietwat tegemoet te komen.
Jurkjes dragen vond ik verschrikkelijk en mijn eigen speelgoed bleef vaak liggen, het speelgoed van mijn broers vond ik veel leuker en mijn moeder heeft daar nooit moeilijk over gedaan. Mijn broers vonden het wellicht wel iets minder leuk.

Ik was ook een kleine aap en klom graag op daken en in bomen. In de puberteit veranderde ik een beetje en ontdekte make-up, waar ik het liefst mijn hele kop mee vol smeerde. Ik klom nog steeds in bomen en op daken, maar dan wel vol in de make-up.

Ondertussen een paar (kuch) jaar later, hangt mijn kast vol met jurkjes (die ik zelden draag, maar oh ze zijn zo leuk!) en heb ik een echte schoenentik.
Toch draag ik het liefst een trainingsbroek met een shirt en een stel gympen en hou mijn gezicht blanco.
Ik zoek eigenlijk een soort bak waar ik alleen mijn hoofd hoef in te dopen en er vervolgens in één klap make-up op mijn gezicht zit. Ik ben te lui om mezelf dagelijks uitgebreid op te maken en waarvoor, voor mijn computer?

Het hokjes gedrag kan me echt frustreren, in dit geval het gender gedeelte. Mannen mogen niet met poppen spelen, roze is een vrouwenkleur, mannen horen geen make-up te dragen, vrouwen zijn slap. Flikker toch op!
In de geschiedenis is duidelijk te zien dat make-up niet alleen voor vrouwen bedoeld was. Egyptenaren, Grieken en ook Romeinen droegen make-up.
In de achttiende eeuw droegen heren witte poeder en rouge om te laten zien dat zij van stand waren.
In Schotland dragen mannen al jaren rokken, dus wie heeft bepaald dat rokken bij vrouwen horen?
(Ja, het heet een kilt, I know, maar ik vind het nog steeds een rok.)

De beste kappers en visagisten zijn mannen (op mijn kapster na) en de liefste verplegers zijn mannen.
Nee, ze zijn niet allemaal homo, ook dat is een aanname. Er zijn zoveel zorgzame mannen die in de wieg zijn gelegd om hun talent beroepsmatig te gebruiken, waarom moet daar zo moeilijk om gedaan worden?

Vrouwen zijn gemaakt om kinderen te krijgen, helaas geldt dit niet voor iedere vrouw, maar oké, een vrouw kan, met geluk, het wonder van een kind baren meemaken. Mannen kunnen overal tegenaan plassen en ze hoeven hun benen niet constant te scheren. We call this even.
Al vind ik dit ook weer persoonlijk. Als jij als man je benen graag scheert, of als vrouw je benen liever niet scheert, is dat natuurlijk ook prima.
Ik ben eigenlijk een gorilla, mijn beenhaar gaat tegen me praten als het te lang is, vandaar dat ik het weghaal, niet omdat het ‘moet’.

Er is een grote kans dat ik weer te makkelijk, of te moeilijk, denk, maar wat is de toegevoegde waarde van het hokjes denken?
Ik begrijp dat het fijn is om jezelf te kunnen identificeren, maar in mijn ogen ben jij gewoon jij.
Of je nu een piemel, een flamoes, of een piemel én een flamoes hebt, van roze houdt en aan auto’s sleutelt, of make-up draagt en aan bodybuilden doet, boeie.

Het maakt mij geen reet uit hoe je eruit ziet, wat voor geslacht je hebt, of denkt te hebben, waar je op valt of whatever.
Wat mij uitmaakt is of je hart op de juiste plaats zit.

Geslachtshokjes

Share Button
Discriminatie & racisme - Ik begrijp het niet
Tegenslagen - A part of life