Klote hokjes – Geslachtshokjes

1. Klote hokjes

Wat is precies de definitie van een vrouw en een man? De één heeft een flamoes en de ander heeft een piemel, dat lijkt me duidelijk, maar verder?
Ik ben een vrouw, geboren met een flamoes en ik heb iets later een stel tietjes gekregen.
Naar mijn weten ben ik niet eerder een vrouw (of man) geweest, dus hoe moet ik me precies voelen en gedragen?
Ik ben opgevoed door een vrouw alleen en ik heb twee oudere broers. Als kind was ik geen meisje-meisje. Mijn broers wilden graag een broertje en waren wat teleurgesteld toen ik arriveerde, misschien heb ik geprobeerd om ze ietwat tegemoet te komen.

Jurkjes dragen vond ik verschrikkelijk en mijn eigen speelgoed bleef vaak liggen. Het speelgoed van mijn broers vond ik veel leuker.
Ondertussen een paar (kuch) jaar later, hangt mijn kast vol met jurkjes (die ik zelden draag, maar ze zijn zo leuk!) en heb ik een echte schoenentik.
Mijn jurken en schoenen blijven netjes, omdat ik voornamelijk een trainingsbroek met een shirt en een stel gympen draag.
Mijn make-up gaat ook erg lang mee. Ik ben te lui om mezelf dagelijks op te maken en waarvoor, voor mijn computer?
Als er een soort bak wordt uitgevonden waar ik alleen mijn hoofd in hoef te dopen, wil ik het wellicht overwegen om mezelf vaker op te maken.
Niet omdat het van me verwacht wordt, maar omdat het fijn kan voelen om er leuk uit te zien.

Labels storen me, het gepush in hokjes. Vrouwen horen rokjes te dragen, voor het huishouden te zorgen en verder hun mond te houden.
Mannen moeten bier drinken, boerend voetbal kijken en in hun blote bast hout hakken, om het maar even zo te zeggen. Hoe is dat tot stand gekomen?
Het is voor mij onmogelijk om mijn mond te houden. Ik draag rokjes en zorg voor het huishouden, maar om nu te zeggen dat ik er goed in ben. Nee.
Manlief is een echte man, al heb ik hem nog nooit hout zien hakken. Hij houdt ook niet van bier en voetbal wat ik ideaal vind. Geen geschreeuw voor de buis en meer bier voor mij.

Typisch mannelijk of vrouwelijk, bestaat dat eigenlijk? Het is volgens mij enigszins bewezen dat we allemaal een mannelijke en vrouwelijke kant bezitten.
De één staat misschien wat meer vooraan dan de ander, of ze zijn in evenwicht of juist neutraal. Hoe je het ook wilt noemen.
Wellicht is hier de genderneutrale-identiteit vandaan gekomen, al heb ik me er niet echt in verdiept.
Als ik heel eerlijk ben begrijp ik de verschillende smaken niet altijd. We hebben al zoveel hokjes, er zijn zelfs voedsel-hokjes, de keto’s, vegans en paleo-ers.
Kunnen we niet gewoon onszelf zijn zonder alle labels?

Geslachtshokjes
CW – Supernatural

Ik weet niet precies hoe het hoort te voelen om een vrouw te zijn, maar ik denk wel dat ik het juiste geslacht heb gekregen.
Mijn lichaam is helaas niet het lijf wat ik zou willen hebben. Ze laat me regelmatig in de steek en qua uitstraling heb ik ook genoeg te klagen.
Ik schaam me vooral voor mijn dikke buik. Een sportobsessie zou me wellicht kunnen helpen om er strakker uit te zien. Het is niet heel realistisch met mijn klachten, maar wel mogelijk. In tegenstelling tot mensen die zijn geboren in het verkeerde lichaam. Dat vind ik iets anders.

Ons lichaam krijgen we net als onze seksualiteit cadeau. De één houdt van mannen, de ander van vrouwen, allebei of geen van beiden.
In mijn ogen heeft dat niks met mannelijkheid of vrouwelijkheid te maken. Het stoort me dan ook dat er labels zijn geplakt aan bepaalde voorkeuren.
Niet alle vrouwen met kort haar zijn lesbisch en niet alle gevoelige mannen zijn homo. Alsof iedere lesbienne of homo hetzelfde is.|
En wie heeft bepaald dat mannen niet met poppen mogen spelen, roze een vrouwenkleur is of dat make-up alleen voor vrouwen is?
Oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen droegen make-up. In de achttiende eeuw droegen heren witte poeder en rouge om te laten zien dat zij van stand waren.

Het kappersvak werd in de oudheid voornamelijk uitgevoerd door mannen, die ook het gezichtshaar verzorgde.
Beroepen hebben niks met sekse te maken, dat is een aanname. Er zijn genoeg mannen werkzaam als verpleger of andere zorgzame beroepen. Vrouwen met gouden handen die in de wieg zijn gelegd om in de bouw te werken.
Vrouwen zijn niet alleen gemaakt om kinderen te krijgen, niet iedere vrouw is vruchtbaar. Maar met wat geluk kunnen vrouwen het wonder van een kind baren meemaken. Mannen kunnen overal tegenaan plassen en hoeven hun benen niet constant te scheren. We call this even.

Al vind ik dit ook weer persoonlijk. Als jij als man je benen graag scheert of als vrouw je benen liever niet scheert is dat natuurlijk ook prima. Mijn beenhaar gaat tegen me praten als het te lang is, vandaar dat ik het weghaal, niet omdat het ‘moet’.
Er is een grote kans dat ik weer te makkelijk, of te moeilijk, denk. Ik begrijp dat het fijn is om jezelf te kunnen identificeren, maar in mijn ogen ben jij gewoon jij.
Of je nu een piemel, een flamoes of een piemel én een flamoes hebt, van roze houdt en aan auto’s sleutelt of make-up draagt en in de bouw werkt, boeie.

Het maakt mij geen reet uit hoe je eruit ziet, wat voor geslacht je hebt of denkt te hebben en op welk geslacht je valt.
Wat mij uitmaakt is of je hart op de juiste plaats zit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *