Vrouw zijn – Tijd voor verandering

Vrouw zijn

Happy International women’s day!! Oke, een dagje te laat, maar het is nooit te laat om iets of iemand in het zonnetje  te zetten.
Eigenlijk is het gek dat er iets is als Vrouwendag. Vieren wat vrouwen bereikt hebben, wat in mijn ogen normaal zou moeten zijn. 
In een vorig blog heb ik het over vrouwenrechten gehad. Het is dan ook duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om gendergelijkheid.
Ik wil mijn stem gebruiken en bijdragen aan verandering op dat gebied, om dat het mij ook aangaat.

Iedere dag worden we geconfronteerd met geslachtshokjes en stereotypering. Diverse bedrijven en de media dragen bij aan deze hersenspoeling.
Producent BIC heeft pennen op de markt gebracht, speciaal voor vrouwen. Ik begrijp serieus niet waarom de makers dachten dat dit een goed idee zou zijn. 
Fabrikant Miele deed het niet veel beter. Zij ‘vierden’ internationale vrouwendag 2019 met een afbeelding van vrouwen op een wasmachine. Dit vind ik gewoon een gruwelijke belediging. Iedereen hoort basic-vaardigheden te bezitten, waaronder wassen, ongeacht welk geslacht je hebt. 

Onze verzorgingsproducten zijn ook een bron van genderstereotypering. Mannen kunnen kiezen uit een douchegel wat tevens shampoo is, deodorant en tandpasta. Het ruikt naar holbewoner, stoer zweet of leeuwentemmer. Van vrouwen wordt verwacht dat zij voor ieder onderdeel een apart product gebruiken. 
Gezichtszeep, oksellotion, oorwater, kniecremé en wat nog meer. Het ruikt naar
lentevanille, vrouwelijke orchidee of sensuele lelie. Geuren die mij kotsmisselijk kunnen maken, alleen de naam al. Waar is mijn alles in één en waarom mag ik niet naar leeuwentemmer ruiken of mijn man naar lentevanille? 

Dit lijkt misschien heel onschuldig, maar dat is het niet. Ik hoor helaas nog te vaak ‘vrouwen moeten niet zo zeuren’ en dat kan mij zo pissig maken.  
Deze mensen zien het probleem duidelijk niet, waardoor er ook niks kan veranderen. Vrouwen krijgen niet dezelfde kansen als mannen.
Sterker nog, mannen hebben over het algemeen controle over vrouwen, verpakt in de vorm van traditie, religie en zelfs het rechtssysteem.
Ons rechtssysteem bestaat voornamelijk uit mannen, mannen die, onder andere, vinden dat zij recht hebben om te beslissen over het lichaam van een vrouw.
Een lichaam waar menig man zelfs enige basiskennis over mist. Dat kan toch niet?

Menstruatie is nog steeds een taboe onderwerp, wat in mijn ogen echt gedateerd is. Ik zal niemand laten kijken naar mijn horrorshow, maar erover praten is nodig. 
Het taboe en het missen van kennis over dit onderwerp heeft voor serieuze gezondheidsproblemen gezorgd. Vrouwen die geen medische hulp durfden in te schakelen vanwege schaamte of omdat zij niet wisten dat er iets niet in orde was. 
Dit mag niet meer gebeuren! 
De mythe dat vrouwen niet poepen is ook niet meer van deze tijd. Waarom zijn ruftende en poepende mannen stoer en is het vies als vrouwen het doen? 
Wat de freak moet ik dan mijn gas en onverteerde voedsel doen? Ik weet als geen ander dat obstipatie geen pretje is en ben blij wanneer ik gewoon kan poepen.
(Ik lach zelf ook het hardst om mijn vage 
poepmomenten.) Poepen is normaal, ook poepende vrouwen, maak dat niet raar. 

CW – Supernatural

Vrouwen hebben veel ‘gewoontes’ die eigenlijk helemaal niet gewoon zijn. Hetzelfde werk doen als een man, maar dan voor minder salaris, terwijl vrouwen meer kosten hebben, bh’s, anticonceptie en menstruatieproducten. Mannen vinden dat dit onder luxeproducten valt. Een luxe is het absoluut niet, het is een noodzaak. 
Er bestaat helaas zoiets als menstruatiearmoede, vrouwen die zich geen menstruatieproducten kunnen permitteren. 
Vrouwen hebben te maken met struggles om ’s avonds (in het donker) over straat te gaan. Ik loop bepaalde routes niet wanneer ik alleen ben of ik heb een voorwerp in mijn handen wat ik als wapen kan gebruiken mocht het nodig zijn.
Tijdens het uitgaan is het normaal dat vrouwen hun drankje in de gaten houden, er bestaat namelijk een kans dat iemand er iets heeft ingestopt.

Vrouwen krijgen regelmatig commentaar over hun uiterlijk. Geen makeup, teveel makeup, te korte rok of te laag uitgesneden shirt. Er moet iets gezegd worden.
Mansplaining, ook dat komt teveel voor, de neerbuigende manier waarop mannen iets uitleggen aan een vrouw. Het geeft veel vrouwen het gevoel achterlijk te zijn.  
Er wordt verschil gemaakt binnen de topsport, waar vrouwen niet serieus genomen worden en als minder belangrijk gezien worden. Van vrouwen wordt namelijk automatisch verwacht dat zij zich voortplanten en hun leven aan het gezin wijden. Mij is letterlijk gevraagd wat ik de rest van mijn leven ga doen zonder kinderen. Maar ook vrouwen met kinderen krijgen commentaar, wanneer zij werken of wanneer zij niet werken. Het is nooit goed.
Ieder mens heeft te maken met oordelen en vooroordelen, maar in het geval van vrouwen vind ik dat wij sowieso een paar punten achterstaan vanwege ons geslacht. 

De ernst van vrouwenonderdrukking verschilt per land, per samenleving. Ik leef gelukkig in een land waar ik nog enige vorm van vrijheid heb. 
Dat wil niet zeggen dat er in Nederland, of andere westerse landen, gelijkheid is, want dat is er zeker niet.
Het is soms lastig te zien waar dingen scheef hangen, omdat we bepaalde dingen gewend zijn. Maar dingen die wij normaal vinden zijn niet automatisch acceptabel. 
Privilege is invisible to those who have it. Of te wel ‘Privilege is onzichtbaar voor degenen die het hebben.’ Dit kan op allerlei manieren ingevuld worden, zoals racisme, maar in dit geval doel ik even op mannen. Velen zien de ongelijkheid niet die vrouwen ervaren, zij zijn er ook totaal niet mee bezig, omdat het hen niet aangaat. Wordt gedacht…

Genderongelijkheid gaat ons allemaal aan. Het gaat om balans.
Mannen en vrouwen zijn lichamelijk verschillend, dat is een gegeven. Ook de energie die we bezitten is mannelijk of vrouwelijk, energie wat elkaar perfect kan aanvullen wanneer het de kans krijgt. Vrouwelijke energie bestaat onder andere uit intuïtie, emotie, creativiteit en liefde. Mannelijke energie is doelgericht, probleemoplossend, assertief en beschermend. De wereld waarin wij leven is een mannenwereld, er is teveel lust naar macht en materialisme. Liefde en empathie mist, waardoor de boel kantelt. De verhoudingen kloppen niet meer en juist dat is zo belangrijk.

Er is ondertussen bewezen dat inwoners van landen die hoog scoren op gendergelijkheid het gelukkigst zijn. Net als individuen in een relatie waarin partners gelijkwaardig zijn. Zij zijn niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Kinderen die opgroeien in een gezin waarin de partners gelijkwaardig zijn presteren beter en bezitten meer zelfvertrouwen. In het bedrijfsleven wordt het belang van gendergelijkheid ook steeds meer ingezien. Werknemers in bedrijven waar gendergelijkheid centraal staat zijn productiever, minder afwezig en hebben meer plezier in hun werk. Dit is financieel gezien ook een winst.
Gendergelijkheid gaat ons allemaal aan. Het kan ons leven op zoveel vlakken verbeteren en zoals de wereld er vandaag de dag uitziet kan het wel wat verbetering gebruiken. 😉

Ik ben geen feministe omdat ik toevallig een vrouw ben. Ik ben een feministe omdat ik genders als gelijk beschouw.
Ik geloof dat de wereld er beter 
uit kan zien wanneer er meer balans is en ik gun iedereen een betere wereld.
💖

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *