Vrouwenkwalen

(NBC – Friends)

Vrouw zijn is soms zo vreselijk oneerlijk. Al heb ik geen idee hoe het is om man te zijn.
Overal kunnen plassen en in nog steeds veel landen bevoorrecht zijn, klinkt niet heel vervelend.

Ik ben geen felle feministe, maar ik ben wel voor gelijke rechten, waarom zou het ene geslacht beter zijn dan het andere? Er zit natuurlijk wel verschil in. Vrouwen kunnen het wonder van een kind baren meemaken, dat is iets wat mannen niet mogen ervaren.
Als dit niet voor alle vrouwen even makkelijk, waar ik er één van ben.

Het is niet dat ik nooit kinderen zou kunnen krijgen, maar heel makkelijk zal het niet gaan, al bestaan er nog steeds wonderen.
Ik heb PCOS of te wel het Polycysteus Ovarium Syndroom. Net als migraine heb ik alweer een vrij onbekende aandoening.

PCOS, of gewoon PCO, valt onder de hormoonstoornissen. Eitjes rijpen niet, waardoor er geen eisprong plaatsvindt, wat nodig is om zwanger te worden, of om überhaupt een menstruatie te krijgen. Naast een onregelmatige cyclus heeft het hele vervelende symptomen, zoals cystes rond de eierstokken, overbeharing, acne, overgewicht, stemmingswisselingen en zelfs depressies.

Zolang mijn gezondheid me in de steek laat staat mijn kinderwens in de koelkast, maar dat neemt niet weg dat het onderwerp soms pijnlijk kan zijn. Er word me al jaren gevraagd wanneer ‘wij nu eens gaan beginnen.’ Het woord ‘opschieten’ wordt tegenwoordig vaak genoemd, want de veertig komt in de buurt.
Hoewel de meeste mensen vaak niet eens nadenken over hetgeen wat ze zeggen, komen de opmerkingen onderhand wel mijn strot uit.

Mijn buik is namelijk ook een reden voor de eeuwige vraag of ik zwanger ben en na de tienduizendste keer word ik er niet vriendelijker van, waardoor mensen mij blijkbaar zijn gaan zien als kinderhater. Deze mensen staan dan ook versteld wanneer ze zien dat ik best leuk met kinderen om kan gaan, hoewel de meeste mensen hun kids uit mijn buurt houden.
I don’t care. Ik ben selectief met kinderen, net als met volwassenen klikt het met de één gewoon beter dan met de ander.

Om het dus even duidelijk te maken, ik heb GEEN hekel aan kinderen. Ik moet daar wel aan toevoegen dat sommige kinderen mijn irritatieknopje activeren. Ik zal ze niet zomaar door mijn pastamolen heen duwen, maar stiekem lachen wanneer ze op hun smoel gaan kan ik dan niet laten. Ik zal ook nooit zomaar lelijk doen tegen een kind en als er een auto op ze af komt rijden zal ik zelfs het meest ellendige koter redden, maar dat zal ik ook bij mijn vervelende medemens doen. Ik ben niet zo ellendig als sommigen denken..

Zoals ik al zei, ik heb ergens een kinderwens verstopt zitten, maar mijn lijst met eisen waaraan ik vind dat ik moet voldoen is veel te lang en ik beschik nog niet eens over 1/3. Met kleine hummeltjes om me heen vind ik het soms lastig om mijn moedergevoelens te verstoppen, maar in dat geval helpt mijn lichaam vaak mee. Wanneer ik zo beroerd ben dat ik amper voor mezelf kan zorgen, dan ben ik blij dat ik me geen zorgen hoef te maken over de verzorging van zo’n klein mensje.

Dus, als je mazzel hebt als vrouw mag je het wonder meemaken een kind in je buik te dragen, daarnaast kan ik de minpunten ook wel even opnoemen hoor. Ik ben nu toch bezig..

Vrouwenkwalen

(ABC – Grey’s anatomy)

Menstruaties, als je ze krijgt is dat niet meteen iets om blij mee te zijn. Hormonen kunnen rare dingen met je doen, ze maken je emotioneler, geven je een vreemde eetlust en kunnen je algeheel vreemd laten voelen. Helaas kan dit ook zichtbaar zijn, in mijn geval gaat mijn huid ook nog eens dwars liggen. Het verandert van vet naar droog en doogvet, of te wel een glimmende huid met droge plekken. Heel aantrekkelijk.. Deze ellende kan al twee weken voor de menstruatie beginnen.

De menstruatie zelf is voor veel vrouwen pijnlijk, voor sommige vrouwen is het zo erg dat ze er letterlijk doodziek van zijn, elke maand opnieuw. Ik ben er niet doodziek van, maar heel fijn voel ik me ook niet. Ik omschrijf mijn menstruatie vaak als een haai in mijn baarmoeder en zich een weg naar buiten probeert te eten. Een letterlijk kutgevoel.

Helaas zijn er nog steeds mannen die wat lesjes biologie gemist hebben en niet helemaal begrijpen wat een menstruatie inhoudt.
Er zijn manen die een menstruerende baarmoeder vergelijken met een volle blaas die we “even” kunnen legen. “Vrouwen zijn onnatuurlijk, we horen niet te bloeden.” komt ook regelmatig voorbij. Ja, ik ben serieus, de wereld heeft echt scholing nodig.

Helaas zorgen dit soort leeghoofden dat vrouwen die ziek zijn tijdens hun menstruatie niet serieus genomen worden, op die manier zijn er al heel wat vrouwen hun baan kwijtgeraakt. Wat gewoon bizar is.

Nu vind ik wel meer bizar, zoals de kijk op borsten. Ze worden veelal gezien als lustobject, maar het ware doel, het voeden van kinderen is een schande. Ik begrijp er geen reet van.
Het is prima wanneer vrouwen hun boobs te pas en te onpas laten zien, zolang het maar niet om borstvoeding gaat. Daar zijn die dingen voor bedoeld!

Het hebben van borsten is overigens niet altijd fijn. Ik heb in mijn verzameling kwalen mastopathie zitten, wat gelukkig onschuldig is, maar wel pijnlijk. Mijn borsten kunnen aanvoelen als een explosief maanlandschap, ze zitten dan vol met cystes en helaas zijn ontstekingen mij ook niet onbekend. Het enige positieve hieraan is dat het aan de buitenkant niet zichtbaar is.

Beha’s zijn voor veel vrouwen martelwerktuigen, of deze vrouwen nu wel of geen gevoelige borsten hebben. Ik heb nog nooit in mijn leven een beha gedragen die echt lekker zat. Nu hoef ik natuurlijk geen beha’s te dragen, maar de zwaartekracht werkt niet in mijn voordeel en actief bewegen raad ik ook niet aan, daarom martel ik mijn vriendinnen regelmatig door ze op te sluiten in een stuk stof. Wanneer ik de deur niet uit hoef en stil kan blijven zitten, dan mogen ze lekker vrij rond spelen.

Opdoffen is ook iets waar ik moe van word. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het fijn om er leuk uit te zien, maar tegelijkertijd hou ik ook van vlug en geen gedoe. Mezelf uitgebreid opmaken voor een avondje bios waar ik in het donker zit vind ik onzinnig, voor andere gelegenheden kan ik mezelf soms compleet uitleven.

Dus, om er maar een eind aan te breien.. Het lijkt me duidelijk, vrouw zijn is alles behalve gemakkelijk en ik heb mijn betoog nog vrij beknopt gehouden.

Lieve vrouwen:
Neem die reep chocolade wanneer je een pokkehumeur hebt! Dat zijn happy calorieën.  

Huil eens lekker uit! Je bent geen takkewijf, je bent een vrouw en dat is een pittige rol.
Heeft een man iets vervelends te zeggen over jouw vrouwenlichaam?
Schop hem in zijn kloten en neem nog een chocolaatje!

Vrouwenkwalen

Share Button
Emoties - Verdriet en blijheid
Klote hokjes - Verdeeldheid