1. Taalfucker

Praten, waar ik heel goed in ben, gaat niet altijd zo soepel als je zou denken. Ik kan mijn hele overkomen compleet verneuken, niet alleen door mijn gespreksonderwerp, maar ook door de handeling zelf.
In mijn hoofd staat alles op standje vier keer versneld, lichamelijk staat alles op min vijf, wat wellicht de reden is van mijn verstoorde motoriek en gekluns.
Ook mijn spraakgebrek wordt hierdoor veroorzaakt. Mijn gedachten gaan sneller dan mijn mond, maar mijn mond probeert mijn gedachten bij te benen.
Het resultaat is dan meestal een vreemde stotter, een soort kramp in mijn kaak. Het ziet eruit alsof ik niet goed word, wat enigszins het geval is.
Als ik zenuwachtig of enthousiast ben ga ik vaak alleen maar meer praten, waardoor mijn stotter alleen maar toeneemt. Daarnaast praat ik soms iets te onduidelijk wat ook voor vreemde situaties kan zorgen.

Op de middelbare school had ik een vriendin die ik Hoei noemde. Een verbastering van haar achternaam. Een aantal jaar geleden dacht ik haar te zien, op de fiets voor een stoplicht waar ik onderweg naar toe was, lopend. Ik versnelde mijn pas en schreeuwde enthousiast. “Heeeee, Hoei!”
De meid op de fiets, duidelijk niet Hoei, draaide zich om en keek me kwaad aan. Zij was namelijk in de veronderstelling dat er een idioot op haar af kwam rennen die “Hee Hoer!” naar haar schreeuwde. Ga maar uitleggen wat je bedoelt.
In eerste instantie schrok ik van het kwade gezicht van de meid en het feit dat het niet om Hoei ging, toen ik doorhad wat er aan de hand was begon ik te lachen.
Ik probeerde uit te leggen wat er aan de hand was, maar deze griet had geen zin om te wachten tot ik gestopt was met lachen en fietste beduusd weg. Ik was op dat moment vooral blij dat ze me geen klap had verkocht.

Ik ben recordhouder voor lul staan in elke categorie. Door al mijn aandoeningen en de daarbij horende chronische vermoeidheid heb ik afasie ontwikkeld. 
Afasie is een taalstoornis, het niet goed uit je woorden komen of het vinden van de juiste woorden en kent verschillende vormen van ernst.
In mijn geval is dit het
 minst van mijn problemen. Het is soms lastig wanneer je jezelf uit probeert te drukken en het lukt niet, maar over het algemeen lach ik zelf het hardst wanneer gesprekken een vreemde wending krijgen door de afasie of brainfog. 

Er zijn gezelschappen waarin ik mezelf zo normaal mogelijk neer wil zetten, wat vragen is om een weird optreden. 
Zo kan ik tijdens een gesprek het onderwerp kwijtraken, mijn brein wordt dan blanco. Om het niet te laten blijken blijf ik vervolgens doorpraten in de hoop het onderwerp weer terug te vinden.
 Waar ik het op zo’n moment dan over heb? Dat vraagt iedereen zich af.
Gewone woorden kunnen heel ver in mijn brein verstopt zitten, zoals het woord 
voetpad wat ik laatst zocht. 
Ik ging van 
voetstoep naar stoepvoet en stoeppad. Het was Manlief die me corrigeerde op een echte Manlief manier. “Een voetpad heet dat.”

taalfucker
CW – Supernatural

Spreekwoorden vernachel ik zodanig dat er een nieuwe variant bestaat. 
“Een hond kan de was doen.” 
“Het kwartje gaat branden.” 
“Zoals de hond is, vertrouwt hij zijn gasten.”
De keren dat ik spreekwoorden openlijk verneukte duurde het serieus even voordat ik doorhad wat er niet klopte.
Dit gebeurt ook standaard in gezelschappen waarin ik onzeker ben en bang om als een idioot over te komen, wat uiteindelijk ook gebeurt. 

Niet alleen spreekwoorden verander ik, ik doe hetzelfde met gewone woorden. Ik haal ze door elkaar of voeg ze samen, zoals Yogitatie. Een mengeling van yoga en meditatie. Ik heb geen idee of het woord bestaat, maar het klinkt wel leuk.

Mijn favo koffie is een tongbreker waarvan ik nog steeds met regelmaat twijfel of ik het goed zeg. Ik heb namelijk vol enthousiasme een keer een makke lattiato besteld, in plaats van een latte macchiato.

Voor iemand met spraakweirdness praat ik echt ontiegelijk veel. Ik praat namelijk ook tegen mezelf en alles om me heen. 
Vooral frustraties uit ik verbaal, frustratieschelden noem ik dat. Fuck is mijn favoriet, kut en klote zitten ook in mijn woordenschat gerot en de woorden Boerderijlull en Perenpiemel zijn onderhand berucht geworden.
Dankzij wat klein grut in mijn omgeving ben ik me bewust dat mijn taalgebruik wat aandacht kan gebruiken. Fuck wordt vervangen voor fudge en kut voor prut, maar het dekt de lading niet helemaal. Daarom grom ik tegenwoordig, het helpt ook nog eens om mensen op afstand te houden. ;)
Het praten tegen van alles om me heen heb ik trouwens van huis uit meegekregen. Mijn moeder praat niet alleen tegen zichzelf, ze groet zelfs haar huis wanneer ze thuiskomt, iets wat ik ook heb overgenomen. 

Ik geef ook veel dingen een eigen naam of ik vervang bestaande namen voor iets wat ik beter vind passen. 
Vervelende of zeurende vrouwen noem ik vaak Miep, wat eigenlijk sneu is voor de echte Miepen.
Mijn wenkbrauwpotlood, die mijn jarenlang overplukte uitdrukkingsrupsen weer wat uitdrukking geeft, wordt Mimi genoemd en mijn trouwe auto heet Tuut.
Henk hoort hier ook een beetje bij. Henk is al jaren ons huisspook, mijn gezelschapspartner wanneer ik alleen thuis ben én degene die thuis overal de schuld krijgt,
wanneer Manlief en ik niet toegeven. Zijn we iets kwijt? Henk! Is er iets gevallen? Henk!
Geen idee hoe Henk ooit precies is opgedoken, maar het verbaast me niet als dit bij Manlief vandaan is gekomen. Die man heeft geen idee hoe komisch hij kan zijn.

Over Henk gesproken. Eén van mijn buurmeisjes was een keer op visite met een paar vriendinnen. We zaten met een kop thee aan de tafel te kletsen toen de tussendeur spontaan open ging. (Dat gebeurt wel vaker, wanneer hij niet goed dicht zit.)
Ik reageerde eigenlijk zoals altijd en begroette Henk, mijn buurmeisje deed hetzelfde, maar haar vriendinnen staarden met grote ogen naar de deur, waarna ze vroegen wie Henk was. Mijn buurmeisje antwoordde heel gewoontjes: “Oh Henk is het huisspook.”
Ik geloof dat ze vrij snel hun thee opdronken en het huis verlieten. 😂

Yep, I’m weird, what’s new. 

Taalfucker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 reacties

  1. Huilen van het lachen! En heel veel herkenning! Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *