Psychische klachten – Schaam je alsjeblieft niet!

1. Psychische klachten

Psychische klachten, een belangrijk onderwerp waar helaas nog steeds veel taboe op rust.
Er worden dagelijks labels op mensen geplakt en het lijkt wel of er steeds een nieuw label in de mode is.
Ik ben niet zo van de labels. Enerzijds kan het helpen om dingen beter te kunnen begrijpen. Anderzijds word je in een hokje gepropt waar je soms lastig uitkomt.
Iedereen heeft te maken met lastige momenten in het leven. De één kan hier zelf mee dealen, de ander heeft daar wat hulp bij nodig.
Mensen zijn in staat om te veranderen, dus labels kunnen ook komen en gaan. Ik sta er ook niet raar van te kijken dat we allemaal labels opgeplakt krijgen, wanneer we random naar een psychiater gaan. De mensheid denkt nu eenmaal in hokjes.

Depressies worden nog steeds niet door iedereen serieus genomen. Er zijn mensen die er bovenop gekomen zijn, maar er zijn ook mensen die hun leven lang worstelen met deze ziekte. Naast depressies, staat de burn-out tegenwoordig ook hoog in de lijst veel voorkomende aandoeningen. Wat ik eigenlijk niet zo gek vind. Niet alleen een hoge werkdruk, maar het leven in een 24-uurseconomie met sociale verplichtingen kan teveel van ons eisen. Dankzij computers en smartphones zijn we constant bereikbaar. Rust is iets wat we nog maar nauwelijks kennen. Alle prikkels kunnen soms teveel worden en een burn-out is het gevolg.

Ik wil het over geestelijke gezondheid hebben, omdat ik naast een verzameling aan lichamelijke mankementen, ook recordhouder psychische labels ben.
PTSS, of te wel een post traumatische stress stoornis is de eerste diagnose die ik ooit heb gekregen na een traumatische ervaring als kind.
Daarbovenop kreeg ik te maken met depressies, waarvoor ik intensieve therapie heb gekregen en zelfs twee keer in een herstellingsoord ben opgenomen.
De labels en het feit dat ik in een herstellingsoord heb gezeten maken het me soms nog steeds lastig, terwijl ik al jaren redelijk stabiel ben.

ADD, Attention Deficit Disorder, een variant van ADHD, zit ook in mijn verzameling. Ik kan me er deels in vinden, maar ik geloof ook dat veel deze eigenschappen gewoon bij mij horen. Zet tien mensen met een bepaalde diagnose op een rij, naast overeenkomsten zullen er ook genoeg verschillen zijn, dus in hoeverre kloppen de labels? Begrijp me niet verkeerd, een label kan ook fijn zijn, een naam voor iets wat eerder niet begrijpelijk was. Daar kan ik me helemaal in vinden.
Wat ik niet begrijp is dat emoties en diagnoses nog steeds taboe zijn. 

Op social media delen we bijna alles. Foto’s van bruiloften of zelfs begrafenissen. We mogen overal van meegenieten, alleen onze mentale gezondheid wordt niet besproken. Wanneer we dat wel doen worden er wenkbrauwen opgetrokken of we krijgen onmenselijke reacties voor onze kiezen.
We weten niet wat een ander denkt of voelt. Soms vullen we iets te makkelijk in voor een ander op basis van onze eigen rugzak.
We zijn bekend met onze eigen rugzak, daar moeten we nu eenmaal mee leven.
Bedenk je nu even hoe het zou zijn om van rugzakje te wisselen, een rugzak vol ervaringen en emoties die jou niet bekend zijn.
Ik denk dat het loodzwaar aanvoelt in vergelijking met de rugzak die al jaren op jouw rug hangt, die met jou is vergroeid.
Daarnaast zijn we niet allemaal hetzelfde. De één kan meer hebben en de omstandigheden kunnen uiteraard ook anders zijn.

psychische klachten
CW – Supernatural

Niet iedereen is bekend met psychische aandoeningen. Dat hoeft ook niet, waar ik heen wil is het negatieve stukje. Het is namelijk niet allemaal negatief.
Een depressie is verschrikkelijk. Het is lastig om daar enigszins positief over te zijn, maar toch is er iets te vinden.
Door een depressie leer je jezelf kennen of je dat wilt of niet. Je wordt vaak selectiever, je leert wat goed voor jezelf is en wat niet.
Omgaan met hevige emoties is een drama, maar het geeft wel aan dat je emoties hebt en zelfs zeer gevoelig bent.

De meeste AD(H)D-ers zijn creatief en kunnen out of the box denken, waardoor ze vaak probleemoplossend zijn en enorm flexibel.
Mensen die een eetstoornis hebben overwonnen accepteren zichzelf vaak meer en leven ook gezonder.
Borderliners zijn vaak humoristisch, intelligent en zorgzaam. Mensen met autisme hebben een sterk oog voor detail en bezitten een artistieke kant.
Deze eigenschappen zijn alles behalve negatief.

Natuurlijk wil ik de boel hiermee echt niet bagatelliseren. Ik weet als geen ander hoe moeilijk psychische klachten kunnen zijn. 
Ik hoop alleen de negatieve lading iets te verminderen. Het lijkt soms wel of mensen denken dat psychische klachten besmettelijk zijn.
Begrip is ver te zoeken, door onwetendheid of door vastgeroeste ideeën. De meeste mensen die begrip hebben voor psychische aandoeningen hebben het vaak zelf of van dichtbij meegemaakt.

Er wordt ook vergeten dat mensen in staat zijn om te veranderen. In mijn geval word ik soms anders behandeld, wanneer mensen op de hoogte zijn van mijn psychische klachten. Wat jammer en fucking frustrerend is. Maar wat ik het ergste vind is dat er nog veel mensen zijn die geen hulp durven te vragen, wanneer zij met hun gevoelens in de knoop zitten. Zelfmoord komt nog steeds voor, mensen die uit het leven stappen, omdat ze niet weten wat ze met zichzelf aan moeten, zich niet begrepen voelen en niet weten waar ze hulp kunnen krijgen.

Door open te zijn over mijn eigen klachten, hoop ik mee te helpen om het taboe te doorbreken en onze psychische gezondheid bespreekbaar te maken.
Natuurlijk is het iets persoonlijks, maar schaam je niet voor je klachten.
We zijn allemaal mensen en we hebben onze eigen rugzakjes, we hebben soms alleen wat hulp nodig om de boel te kunnen dragen.

Je hebt een aandoening, je bent niet je aandoening!
En daarnaast: Je bent niet alleen!

Mocht je er zelf niet meer uitkomen, praat met dierbaren, je huisarts,
of bezoek een van onderstaande sites.
Ook jij bent waardevol ❣

suicidepreventie lijn 
korrelatie
De Luisterlijn,
Depressievereniging
adfstichting

psychische klachten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *