psychische klachten

Misschien een vreemd onderwerp, gezien ik niet de normaalste ben en wil zijn, maar het is een belangrijk onderwerp waar helaas nog steeds veel taboe op rust.
Er worden dagelijks labels op mensen geplakt en het lijkt wel of er steeds een nieuw label in de mode is.
Ik ben niet zo van de labels, enerzijds kan het helpen om dingen beter te kunnen begrijpen, anderzijds word je in een hokje gepropt waar je soms lastig uitkomt.

Volgens mij heeft iedereen lastige momenten in het leven, de één kan hier zelf mee dealen, de ander heeft daar wat hulp bij nodig.
Ik sta er niet raar van te kijken dat, wanneer we allemaal random naar een psychiater gaan, we allemaal labels opgeplakt krijgen, ook wanneer er geen reden voor is. Daarnaast zijn mensen in staat om te veranderen, dus labels kunnen komen en gaan.

Depressies bijvoorbeeld, worden nog steeds niet serieus genomen. Sommige mensen zijn eruit gekomen, maar er zijn ook mensen die hun leven lang worstelen met deze ziekte. Naast depressies, staat de burn-out tegenwoordig ook hoog in de lijst veel voorkomende aandoeningen. Wat ik eigenlijk niet zo gek vind.

Niet alleen een hoge werkdruk, maar het leven in een 24-uurseconomie met sociale verplichtingen kan teveel van ons eisen. Dankzij computers en smartphones zijn we constant bereikbaar en rust is wat we nog maar nauwelijks kennen. Alle prikkels kunnen soms teveel zijn en een burn-out is het gevolg.

Ik wil het over geestelijke gezondheid hebben, omdat ik, naast een verzameling aan lichamelijke mankementen, ook recordhouder psychische labels ben.
PTST, of te wel een post traumatische stress stoornis, is de eerste diagnoses die ik ooit heb gekregen, na een traumatische ervaring als kind. Daarbovenop kreeg ik ook nog eens te maken met depressies, waarvoor ik intensieve therapie heb gekregen in een herstellingsoord, twee keer zelfs, waarvan één keer intern. De labels en het feit dat ik in een herstellingsoord heb gezeten maken het me in sommige gevallen nog steeds lastig, terwijl ik al jaren stabiel ben.

ADD, Attention Deficit Disorder, een variant van ADHD, zit ook in mijn verzameling.
Ik kan me er deels in vinden, maar ik geloof ook dat de meeste van deze eigenschappen gewoon bij mij horen.
Zet tien mensen met een bepaalde diagnose op een rij en vraag ze naar de kenmerken van hun diagnose, deze zullen vast overeenkomsten hebben, maar ik denk ook dat er verschil in zit, dus in hoeverre kloppen de labels?

Begrijp me niet verkeerd, een label kan ook fijn zijn, een naam voor iets wat eerder niet begrijpelijk was, daar kan ik me helemaal in vinden.
Wat ik niet begrijp is dat diagnoses vaak als negatief worden gezien en nog steeds taboe zijn.
Op social media delen we alles, wat we doen, wat we eten en vaak ook hoe we ons voelen, of we daar nu eerlijk over zijn of niet, waarom delen we dat wel met elkaar?

psychische klachten

CW – Supernatural

Foto’s van bruiloften of zelfs begrafenissen, we mogen overal van meegenieten, maar wanneer iemand over een depressie, of andere aandoening wil praten kunnen reacties echt onmenselijk zijn.
We kunnen niet voor een ander denken en we kunnen ook niet weten hoe een ander zich voelt, dus is het soms iets te makkelijk om dingen voor een ander in te vullen op basis van onze eigen rugzakjes. We zijn bekend met onze eigen rugzak, daar moeten we nu eenmaal mee leven.

Bedenk je nu even hoe het zou zijn om van rugzakje te wisselen, een rugzak vol met ervaringen en emoties die jou niet bekend zijn.
Ik denk dat het loodzwaar aanvoelt in vergelijking met de rugzak die al jaren op jouw rug hangt, die met jou is vergroeid.
Daarnaast zijn we niet allemaal hetzelfde, de één kan meer hebben dan de ander en omstandigheden kunnen anders zijn.

Niet iedereen is bekend met psychische aandoeningen, dat hoeft ook niet, waar ik heen wil is het negatieve stukje. Het is namelijk niet allemaal negatief.
Een depressie is verschrikkelijk, het is lastig om daar enigszins positief over te zijn, maar toch is er iets te vinden.
Door een depressie leer je jezelf kennen, of je dat wilt of niet. Je wordt vaak selectiever, je leert wat goed voor jezelf is en wat niet.
Omgaan met de hevige emoties is een drama, maar het geeft wel aan dat je emoties hebt en zelfs zeer gevoelig bent.

De meeste AD(H)D-ers zijn creatief en kunnen out of the box denken, waardoor ze vaak probleemoplossend zijn, daarnaast zijn ze vaak enorm flexibel.
Mensen die een eetstoornis hebben overwonnen accepteren zichzelf vaak meer dan ooit en leven daarnaast vaak ook gezonder.
Borderliners zijn vaak humoristisch, intelligent en zorgzaam.
Mensen met autisme hebben een sterk oog voor detail en bezitten een artistieke kant.
Deze eigenschappen zijn alles behalve negatief.

Ik wil de boel hiermee echt niet bagatelliseren, ik weet zelf maar al te goed hoe moeilijk dingen kunnen zijn en in de praktijk werken dingen altijd net even anders. Ik hoop alleen de negatieve lading iets te verminderen. Het lijkt soms wel of mensen denken dat psychische klachten besmettelijk zijn.
Daarnaast is begrip ook ver te zoeken, door onwetendheid, of door vastgeroeste ideeën. De mensen die begrip hebben voor psychische aandoeningen zijn vaak mensen die het zelf, of van dichtbij hebben meegemaakt.

Er wordt ook vergeten dat mensen in staat zijn om te veranderen. In mijn geval word ik anders behandeld in bepaalde situaties wanneer mensen op de hoogte zijn van mijn verleden, wat jammer en soms fucking frustrerend is.
Maar wat ik het ergste vind is dat er nog veel mensen zijn die geen hulp durven te vragen, die niet weten wat ze met zichzelf aanmoeten.
Zelfmoord komt helaas nog steeds voor, mensen die uit het leven stappen, omdat ze niet begrepen worden, zichzelf niet begrijpen en niet weten waar ze hulp kunnen krijgen.

Door open te zijn over mijn eigen aandoeningen, hoop ik mee te helpen om het taboe te doorbreken en aandoeningen bespreekbaar te maken.
Natuurlijk is je geestelijke gezondheid iets zeer persoonlijks, maar schaam je er nooit voor.
We zijn allemaal mensen en we hebben onze eigen rugzakjes, we hebben soms alleen wat hulp nodig om de boel te kunnen dragen.

Je hebt een aandoening, je bent niet je aandoening!
En daarnaast: Je bent niet alleen!
 

Mocht je er zelf niet meer uitkomen, praat met dierbaren, je huisarts,
of bezoek een van onderstaande sites.
Ook jij bent waardevol ❣

suicidepreventie lijn 
www.korrelatie.nl
www.sensoor.nl
www.depressievereniging.nl
www.adfstichting.nl

psychische klachten

Share Button
Let love rule!
Proudweirdo’s essentie - Embrace your inner weirdo