Klimaatcrisis

NBC – Friends

Of je nu wel of niet gelooft in een klimaatcrisis, het lijkt me aannemelijk dat alle co2 uitstoot, ontbossing en de groeiende vuilstapel niet goed is voor onze planeet. Ik vind ademen toch wel erg fijn en het lijkt me dat alle mensen die zichzelf voortplanten willen dat hun nakomelingen ook nog kunnen genieten van zuurstof, dus er zal iets moeten veranderen.

Helaas heb ik geen oplossing, sterker nog ik ben zelf een vervuiler. Ik bezit een auto, ga met het vliegtuig op vakantie, gebruik in plastic verpakte spullen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Manlief en ik proberen wel rekening te houden met het milieu. We laten de auto staan voor kleine stukjes, we recyclen zoveel mogelijk en we gaan soms met een vuilniszak het bos in om daar puin te ruimen.

Dat is namelijk iets waar ik niet bij kan, de hoeveelheid afval op straat. Hoe moeilijk is het om iets in een prullenbak te gooien?
Het is mogelijk om het netjes te houden, dat hebben Manlief en ik gezien in Scandinavië, waar zwerfvuil nauwelijks voorkomt.
Naast het feit dat alle rotzooi er gewoon niet uitziet, krijgen dieren het binnen waarna het uiteindelijk weer op ons eigen bord terechtkomt, bovenop de chemicaliën waarmee ons eten besproeid wordt.

Wat ik vooral vreemd vind is dat onze toiletten doorgespoeld worden met drinkwater. De helft van de wereld beschikt niet eens over schoon drinkwater en wij spoelen onze kak ermee weg. Waarom? Waarom moet het water wat mijn uitwerpselen op komt halen, gereinigd zijn?

Over water gesproken. Er zijn mensen die niet geloven dat onze oceanen aangetast zijn. Manlief en ik hebben het helaas met onze eigen ogen kunnen zien, gewoon in Europa, in Italië om precies te zijn. Tijdens het snorkelen in de zee hebben we op sommige plekken meer plastic gezien dan vissen, echt belachelijk.

Of we het nu wel of niet eens zijn met elkaar over de opwarming van de aarde, ik vind dat onze planeet meer aandacht verdiend dan onzinnige discussies, zoals over zwart piet, waar ik zoooooo moe van word.
Zonder onze aarde is er geen leven, maar dan zijn er ook geen nutteloze discussies, wat wellicht één van de voordelen kan zijn.

Klimaatcrisis

USA – Suits

Het milieu is nog steeds een punt van discussie, maar er is nog meer waar we over na kunnen denken.
Wie heeft er bepaald dat dieren geen rechten hebben?
Waarom mag een moordenaar blijven leven, maar een hond die uit noodweer bijt niet?

Zeehonden, vossen, luipaarden, slangen en andere dieren worden gedood voor de mode. Walvissen worden afgeslacht, omdat het een traditie is. Hoe kunnen we dat over ons hart verkrijgen?

We pikken de leefruimte in van vele diersoorten in en beslissen daarmee over hun bestaan. En we maken het zelfs nog erger, we kappen hele oerwouden, maar we vergeten dat we die zelf ook nodig hebben om te kunnen blijven leven. Het is leuk om geld te verdienen, maar wat heb je aan geld, als je straks niet meer kunt ademen? Hoe moeilijk is het om weer wat terug te planten?

De Amazone, het grootste regenwoud op aarde, is al aangevallen en van Borneo, waar ooit de oudste regenwouden ter wereld waren, is nog maar weinig over. Regenwouden zijn niet alleen van belang voor onze zuurstof, er groeien ook nog eens diverse planten die nergens anders ter wereld groeien en veel van deze planten zijn grondstoffen voor onze geneesmiddelen.

Dankzij de houtkap, soja, en palmolieplantages zijn regenwouden in gevaar en zo ook diverse dieren, die hun leefgebied kwijtraken.
Wanneer deze dieren, zoals tijgers en aapsoorten in bewoonde gebieden terecht komen worden ze afgeschoten, want dan zijn ze opeens een bedreiging. Wat gaat er hier mis??

Dieren in kooien stoppen en mensen te laten betalen om naar ze te kijken, of om kunstjes voor ze te doen is eigenlijk ook bizar. Er worden op die manier dagelijks dieren mishandeld voor het plezier van de mens. Wat leven we toch in een vage, kromme en wazige wereld, waarin dit normaal is. Mijn hart breekt hiervan.

Ik heb een aantal jaar geleden gezwommen met een dolfijn, wat ik een fantastische ervaring vond, maar waar ik nu zo’n spijt van heb. Beestjes horen niet in een kooi, of in een zwembad, thuis. Ik heb een paar jaar later dolfijnen in het wild gezien en die ervaring was toch zoveel mooier.

Niet alleen wilde dieren lopen gevaar, honden, katten, vee en zelfs kleine dieren zijn ook niet veilig bij de mens. Naast het feit dat ze gebruikt worden voor allerlei proeven, zijn er ook zieke geesten die het leuk vinden om zomaar levende wezens te mishandelen.

Klimaatcrisis

CW – Supernatural

Via marktplaats of een tuincentrum, kan ik zo een beestje kopen. Een konijntje kost nog geen €20,-. Een levend wezentje, voor €20,-, dat is toch bizar? Om over de ‘gratis afhalen hoek’ maar niet te spreken. Op deze manier kunnen psychotische kneusjes voor een schijtbeetje hun horrorhobby gemakkelijk voortzetten. Het idee alleen maakt me al woedend.

Naast het overheersen over het dierenrijk, doet de mens het ook bij zijn eigen soort.
Politiek en overheden. Twee woorden en het wekt bijna een nieuw blog op. Ik wil hier niet aankomen met allemaal complottheorieën, maar de wereld lijkt serieus te draaien om macht en geld. Alsof we daarvan kunnen leven.

Een oplossing heb ik helaas niet, óf iemand moet mij even President der Aarde maken.
Voor nu doen Manlief en ik wat we kunnen.
Zo proberen we producten met palmolie en soja zoveel mogelijk te vermijden. Ons plastic afval kan nog velen malen omlaag, als fabrikanten overtuigd zijn dat er andere alternatieven zijn.

We hebben een nee-nee sticker op de brievenbus, waardoor we niet meer belaagd worden met reclamefolders.
(Het scheelt ook nog eens geld als je de reclames niet meer meekrijgt. )

We zijn zuinig met water en elektra en al onze lampen zijn leds. Ook zijn we zuinig met de verwarming, we trekken eerst een warme trui aan voor we de kachel zomaar hoger zetten. Kaarsen zijn ook ideaal, ze geven licht, warmte én het staat gezellig.
Een droger hebben we niet, we hebben wasrekken, dat is voor ons ook goed te doen, omdat we maar met zijn tweetjes zijn.

Al moet ik eerlijk bekennen dat ik er dit jaar geen tijd voor heb genomen, we hebben een kas, waarin we zelf groenten kunnen verbouwen en wat we nog aan willen schaffen is een regenton. Als we geld genoeg zouden hebben, zouden we het liefst een regenwatersysteem aan willen laten leggen. Dit systeem vangt regenwater op in een reservoir, waarmee je bijvoorbeeld het toilet door kunt spoelen.
Dan is het Nederlandse weer toch nog ergens goed voor.

Of je nu wel of niet gelooft in de klimaatcrisis, de opwarming van de aarde, of überhaupt een milieu, iets liever zijn voor onze mooie planeet kan geen kwaad.
Nederland is maar een klein landje, tussen grote vervuilers, maar dat betekent niet dat wij ons hoofd maar in het zand moeten steken. We kunnen allemaal iets doen, kleine beetjes worden samen veel en voorbeelden doen soms volgen.

Als je het leuk vindt kun je natuurlijk ergens met een spandoek actie gaan voeren, maar daar ben ik te lui voor, daarnaast help ik volgens mij meer met hetgeen wat ik nu doe.

Hou jij je bezig met het milieu?
En help je ook een handje mee aan het behoudt van onze aarde?

Klimaatcrisis

Share Button
Ik wil graag wat vrede bestellen
Een beetje kennis kan geen kwaad