Onze planeet heeft het zwaar

1. Onze planeet heeft het zwaar

Of je nu wel of niet gelooft in het bestaan van een klimaatcrisis, het lijkt me aannemelijk dat alle co2 uitstoot, ontbossing en de groeiende vuilstapel niet goed is voor onze planeet. Ik vind ademen toch wel erg fijn en ik ga er vanuit dat alle mensen die zichzelf voortplanten willen dat hun nakomelingen ook nog kunnen genieten van de aarde, dus er zal iets moeten veranderen.

Helaas zijn Manlief en ik ook vervuilers. We hebben allebei een auto, we gaan met het vliegtuig op vakantie, we gebruiken plastic en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch proberen wij wel ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. 
We recyclen en we zijn zuinig met water en elektra. Wij trekken eerst een trui aan voordat we de verwarming hoger zetten.
Een droger hebben we niet, we hebben wasrekken. Dat is voor ons ook goed te doen, omdat we maar met zijn tweetjes zijn.

Dankzij een nee-nee sticker op de brievenbus worden we niet meer belaagd met reclamefolders. Ons plastic afval zou vele malen minder kunnen zijn als fabrikanten bereid zijn om over te stappen op andere alternatieven.
We hopen ooit een regenwatersysteem aan te kunnen leggen. Dit systeem vangt regenwater op in een reservoir, wat weer gebruikt wordt door de wasmachine en om het toilet door te spoelen. Wat ik namelijk bizar vind is dat onze toiletten doorgespoeld worden met drinkwater. De helft van de wereld beschikt niet eens over schoon drinkwater en wij spoelen onze kak ermee weg. Waarom? Waarom moet het water wat mijn uitwerpselen op komt halen, gereinigd zijn?

Over water gesproken. De plasticsoep in onze wateren hebben Manlief en ik met onze eigen ogen gezien. 
Onder andere in Italië hebben we tijdens het snorkelen meer plastic gezien dan vissen. 
Ook op straat verbaas ik me regelmatig over de hoeveelheid zwerfafval. Hoe moeilijk is het om iets in een prullenbak te gooien?
Het is mogelijk om de boel netjes te houden, dat hebben Manlief en ik in Scandinavië gezien, waar zwerfafval nauwelijks voorkomt.

We kappen hele oerwouden, maar we vergeten dat we die zelf ook nodig hebben om te kunnen blijven leven.
De Amazone, het grootste regenwoud op aarde, is al aangevallen en van Borneo, waar ooit de oudste regenwouden ter wereld waren, is nog maar weinig over. Regenwouden zijn niet alleen van belang voor onze zuurstof, er leven dieren en planten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Veel van deze planten zijn grondstoffen voor onze geneesmiddelen.

Klimaatcrisis
CW – Supernatural

Het dierenrijk is ook aangetast. Dieren hebben bijna geen leefruimte meer, omdat we maar door blijven bouwen.
Wanneer deze dieren in de bewoonde wereld terecht komen worden ze vervolgens afgeschoten, want dan vormen ze een bedreiging. WTF? 
De lijst met dieren die met uitsterven worden bedreigd wordt steeds langer en ook dit is van invloed op onze planeet en de mens. 

Nederland is maar een klein landje tussen grote vervuilers, maar dat betekent niet dat wij ons kop maar in het zand moeten steken.
We staan tegenwoordig in direct contact met de hele wereld, als we elkaar nu eens wat meer onderwijzen in plaats van onzinnige discussies voeren, zoals over zwarte pietwat echt vermoeiend is. Nederlanders komen vrijwel overal ter wereld, als wij eens het goede voorbeeld geven. 

Scheidt je afval, wees zuinig met stroom, water en papier. Recycle je oude spullen, probeer singel-use producten te vermijden, net als chemische schoonmaakmiddelen. Eet minimaal 1x per week vegetarisch en laat de auto eens wat vaker staan, pak de fiets dat is ook goed voor de conditie. ;)
Ook in het buitenland kunnen we bewuster zijn. Probeer gebruik te maken van duurzame locaties. Eco-resorts zijn bijna overal ter wereld te vinden. Maak eens gebruik van de trein of bus, in plaats van een vliegtuig.
Wil je dieren zien? Zoek een diervriendelijke organisatie waarmee je de dieren met je bezoek steunt. Zij hechten vaak ook veel waarde aan het voorlichten van hun bezoekers. Boycot vermaak met dieren, zoals gevechten, ritjes en het op de foto gaan met (exotische) dieren. 

We zijn het misschien niet allemaal met elkaar eens over een mogelijke klimaatcrisis, maar we mogen best wat respectvoller met de aarde en al haar bewoners omgaan. We onderhouden ons huis en onze relaties toch ook? 
We kunnen allemaal iets doen, kleine beetjes worden samen veel en voorbeelden doen volgen. Als je het leuk vindt kun je natuurlijk ergens met een spandoek actie gaan voeren, maar daar ben ik te lui voor, daarnaast help ik volgens mij meer met hetgeen wat ik nu doe. 

Help jij mee met het behoud van onze aarde?

Klimaatcrisis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *