Onze planeet heeft het zwaar

Onze planeet heeft het zwaar

1. Onze planeet heeft het zwaar

Of je nu wel of niet gelooft in het bestaan van een klimaatcrisis, het lijkt me aannemelijk dat alle co2 uitstoot, ontbossing en de groeiende vuilstapel niet goed is voor onze planeet. Ik vind ademen toch wel erg fijn en ik ga er vanuit dat alle mensen die zichzelf voortplanten willen dat hun nakomelingen ook nog kunnen genieten van de aarde, dus er zal iets moeten veranderen.

Helaas zijn Manlief en ik ook vervuilers. We hebben allebei een auto, we gaan met het vliegtuig op vakantie, we gebruiken plastic en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch proberen wij wel ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. We recyclen, we zijn zuinig met water en elektra, zo trekken wij eerst een trui aan, voordat we de verwarming meteen hoger zetten. Een droger hebben we niet, we hebben wasrekken. Dat is voor ons ook goed te doen, omdat we maar met zijn tweetjes zijn.

We hebben een nee-nee sticker op de brievenbus, waardoor we niet meer belaagd worden met reclamefolders.
Ons plastic afval zou vele malen minder kunnen zijn als fabrikanten bereid zijn om over te stappen op andere alternatieven.
We hopen ooit een regenwatersysteem aan te kunnen leggen. Dit systeem vangt regenwater op in een reservoir, wat weer gebruikt wordt door de wasmachine en om het toilet door te spoelen.

Wat ik namelijk niet begrijp is dat onze toiletten doorgespoeld worden met drinkwater. De helft van de wereld beschikt niet eens over schoon drinkwater en wij spoelen onze kak ermee weg. Waarom? Waarom moet het water wat mijn uitwerpselen op komt halen, gereinigd zijn?

Klimaatcrisis
CW – Supernatural


Over water gesproken. Manlief en ik hebben met onze eigen ogen gezien dat onze wateren vol liggen met plastic. Onder andere in Italië hebben we tijdens het snorkelen meer plastic gezien dan vissen.
Ook op straat verbaas ik me regelmatig over de hoeveelheid zwerfafval. Hoe moeilijk is het om iets in de prullenbak te gooien?
Het is mogelijk om de boel netjes te houden, dat hebben Manlief en ik in Scandinavië gezien, waar zwerfafval nauwelijks voorkomt.

We kappen hele oerwouden, maar we vergeten dat we die zelf ook nodig hebben om te kunnen blijven leven.
De Amazone, het grootste regenwoud op aarde, is al aangevallen en van Borneo, waar ooit de oudste regenwouden ter wereld waren, is nog maar weinig over. Regenwouden zijn niet alleen van belang voor onze zuurstof, er groeien ook nog eens diverse planten die nergens anders ter wereld groeien en veel van deze planten zijn grondstoffen voor onze geneesmiddelen.

Nederland is natuurlijk maar een klein landje tussen grote vervuilers, maar dat betekent niet dat wij ons kop maar in het zand moeten steken.
We staan tegenwoordig in direct contact met de hele wereld, als we elkaar nu eens wat meer onderwijzen in plaats van onzinnige discussies voeren, zoals over zwart piet, wat echt vermoeiend is.

We zijn het misschien niet allemaal met elkaar eens over een mogelijke klimaatcrisis, maar we kunnen best wat respectvoller met de aarde omgaan. 
We onderhouden ons huis toch ook? We kunnen allemaal iets doen, kleine beetjes worden samen veel en voorbeelden doen volgen.
Als je het leuk vindt kun je natuurlijk ergens met een spandoek actie gaan voeren, maar daar ben ik te lui voor, daarnaast help ik volgens mij meer met hetgeen wat ik nu doe.

Help jij mee met het behoud van onze aarde?

Klimaatcrisis

Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Laat een reactie achter!