Migraine informatief

1. Migraine

Tot nu toe heb ik alleen maar verteld over mijn ervaring, maar wat is migraine eigenlijk?
Helaas verschillen de meningen in de medische wereld nog steeds, maar ze zijn er wel over uit dat het om een hersenziekte gaat. Een neurologische aandoening.
Er zijn verklaringen dat de hersenen van migrainepatiënten extra gevoelig zijn, waardoor een teveel aan prikkels een aanval uit kan lokken.
In de alternatieve sferen wordt het vaak gezien als onbalans en een soort van kortsluiting in de hersenen.
Zo voelt het soms ook, dus dit vind ik een aannemelijke gedachte, hoewel ik de chronische variant dan weer niet begrijp.

Migraine staat in de top 10 van de meest invaliderende ziektes ter wereld, het is echt niet zomaar een hoofdpijntje.
De hoeveelheid migrainepatiënten wereldwijd wordt geschat op 860 miljoen, alleen al in Nederland staan er ruim 250.000 migrainepatiënten geregistreerd.
Migraine komt iets meer voor bij vrouwen, maar ook mannen hebben te maken met deze ziekte.
Waarom het iets meer bij vrouwen voorkomt kan te maken hebben met de hormoonhuishouding. Veel vrouwen krijgen migraine tijdens hun menstruatie, hormonale migraine. Anticonceptie kan soms verschil maken. Ook kan een zwangerschap of de overgang er voor zorgen dat de migraine (tijdelijk) verdwijnt, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.

Migraine bestaat in verschillende vormen en iedere patiënt reageert anders, zowel op de migraine zelf als op medicatie en behandelingen.
Een aanval kan ongeveer opgedeeld worden in vier fasen, vanaf het begin tot het eind.
De duur en de symptomen van de fasen kan per persoon soms sterk verschillen. Ook de triggers zijn persoonlijk, waar de een aanvallen van krijgt heeft de ander geen last van. Wel is gebleken dat voedsel van invloed kan zijn, zo zijn chocolade en kaas bekende uitlokkers. Voor mij is het drop en chocolade, alleen de geur kan soms al een aanval uitlokken, net als sterke parfum en andere scherpe geuren.

migraine

De waarschuwingsfase

Veel patiënten krijgen een waarschuwing dat er een aanval aan zit te komen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Ook kunnen de symptomen anders zijn.
In mijn geval kunnen de symptomen zelfs per aanval heel verschillend zijn, soms voel ik een dag van te voren een aanval aankomen en soms maar een half uur voor de aanval.

De beginfase

De beginfase kan gezien worden als de start van een aanval. Dit wordt vaak de aurafase genoemd, omdat sommige patiënten last krijgen van lichtflitsen, vlekken of sterretjes zien, maar dat verschilt ook weer. Niet iedereen met migraine heeft deze symptomen.
Wel is het voor veel patiënten hét moment om medicatie in te nemen als ze dat nog niet hadden gedaan in de waarschuwingsfase. Er bestaat een kans dat de medicatie de aanval nog op tijd kan stoppen of de hevigheid iets kan verminderen. Wanneer medicatie te laat wordt ingenomen werkt het vaak minimaal of helemaal niet.

Het hoogtepunt

Het hoogtepunt is het hevigste moment van de aanval, hierin zijn de pijn en bijkomende klachten op zijn sterkst. Deze fase kan ook weer geschaald worden in hevigheid van 1 voor een lichte aanval tot 10 voor een hele zware. De hevigheid van een aanval is zeer persoonlijk, zo kan mijn aanval categorie 6 voor een ander een categorie 3 of zelfs een 10 zijn. Dit zegt niet heel veel gezien pijn persoonlijk is en daarnaast kunnen anderen misschien meer last hebben van de beginfase of het herstel dan van het hoogtepunt.

Het herstel

Het herstel vind ik een brede term, voor de een betekent dit wanneer de hoofdpijn weg is, voor een ander wanneer de hoofdpijn nog aanwezig is, maar in hevigheid is afgenomen. Dit is vaak het moment wanneer patiënten eindelijk kunnen slapen.
In mijn geval zak ik tijdens het hoogtepunt nog wel eens weg, maar echt slapen is er niet bij en de pijn blijft helaas voelbaar.

Pijn kost veel energie, na weinig tot geen slaap in de eerdere fasen, komt alle vermoeidheid er tijdens het herstel uit.
Ook laat medicatie vaak hun resten achter, wat een kater-gevoel of zelfs een depressief gevoel kan geven.
Wanneer ik hele zware aanvallen heb gebruik ik morfine (wat sporadisch voor komt hoor, ik gebruik het liever niet), wat bij mij ook nog eens lang in mijn systeem blijft zitten. Hierdoor kan mijn herstel langer duren dan wanneer ik tijdens een aanval alleen een triptaan gebruik.

Triptanen zijn medicatiesoorten die worden voorgeschreven voor migraine, er zijn verschillende soorten en sterktes en de werking kan per persoon verschillen.
Naast triptanen worden er ook nog andere soorten medicatie voorgeschreven onder andere NSAID-ers zoals, diclofenac, ibuprofen, naproxen e.a, dit zijn ontstekingsremmers waar sommige migrainepatiënten baat bij hebben.
Ook kan er preventieve medicatie voorgeschreven worden om de hoeveelheid aanvallen te verminderen, vaak in het geval van chronische migraine.
Er zijn verschillende soorten, waaronder anti-epileptica of medicatie voor een verhoogde bloeddruk, dit schijnt een positief effect te kunnen hebben op migraine.

Het herstel is, zoals eigenlijk alles, persoonlijk en heeft ook vaak te maken met de intensiteit van een aanval en de medicatie.
Zo kun je na een aanval van enkele uren misschien een korter herstel nodig hebben, dan na een aanval van 72 uur. Om meteen uit te komen bij de duur van alle fasen.

migraine

In de waarschuwingsfase kun je allerlei symptomen hebben die je de ene keer wel en de andere keer niet herkent als zijnde een aankomende migraine aanval.
Ook de duur kan hierin verschillen. In veel gevallen duurt mijn waarschuwingsfase een paar uur, maar het komt helaas ook voor dat het nog niet eens een uur duurt, of deze fase wordt zelfs overgeslagen en de beginfase gaat meteen in werking.

In de beginfase of de aurafase beginnen de ergste klachten meestal. Ik heb zelf maar soms een aura, bij mij is het voornamelijk mijn nek die signalen afgeeft en dan is het afwachten wanneer de horror begint, dat kan binnen een uur, of zelfs na een paar minuten.
Uiteindelijk begint de ergste ellende, het hoogtepunt. De verlammende uitschakelende pijn wat tot 72 uur, of in extreme gevallen zelfs nog langer, kan aanhouden. In deze fase liggen veel patiënten plat en eten of drinken niet tot nauwelijks. Vandaar dat het herstel ook bij een aanval hoort, na alle ellende heeft je lichaam tijd nodig om bij te komen.

Er wordt over chronische migraine gesproken wanneer patiënten ten minste acht aanvallen per maand hebben. Waar ik dus bijhoor, helaas.
Zo was afgelopen oktober mijn slechtste maand, waarin ik ruim 14 heftige aanvallen heb gehad, deze maand was echt een drama.
Ik heb bijna de hele maand plat gelegen, wat me ook een dip heeft gegeven. De ene aanval was nog niet eens over en de volgende kwam al aangesneld.
De migraine zelf is alleen al ellendig, daar hebben enkelen gelukkig nog begrip voor, maar migraine is niet alleen het hoogtepunt, de overige fasen worden vaak vergeten, zoals het herstel wat je lichaam echt nodig heeft.

Ik heb hier nu even snel de ‘klassieke’ vorm van migraine uitgelegd, maar er zijn helaas nog meer soorten.

Oogmigraine
Dit is vaak aanwezig in één oog, waarbij het zicht sterk verminderd, van wazig zicht tot flikkeringen en zelfs tijdelijke blindheid.
Het kan gepaard gaan met hevige hoofdpijn en misselijkheid.

Voetballermigraine
Dit ontstaat vaak na een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij er vaak aura verschijnselen optreden, soms ontstaat er ook hoofdpijn, maar niet altijd.
De term komt vanuit de voetbalwereld, waarbij voetballers er last van kregen na het koppen van een bal.

Inspanningsmigraine
Bij deze vorm kunnen mensen een migraine aanval krijgen van intensieve lichamelijke inspanning.
Hier heb ik helaas ook last van, daarom is actief sporten niks voor mij. Een hoge hartslag kan migraine uitlokken.

Migraine zonder hoofdpijn (migraine sans migraine)
Een aanval zonder de hevige hoofdpijn, waarbij patiënten eigenlijk alleen last hebben van de 2e fase, de aurafase.
Al hebben ze geen last van de hoofdpijn, patiënten kunnen zich na deze fase alsnog niet lekker voelen.

Vestibulaire migraine (evenwichts-migraine)
Deze vorm kenmerkt zich door aanvallen van draaiduizeligheid wat uren tot enkele dagen aan kan houden.
De aanvallen kunnen alleen bestaan uit de draaiduizeligheid of gepaard gaan met de symptomen van klassieke migraine.

Oftalmoplegische migraine
Een zeldzame vorm van migraine. Het gaat om verlamming van de oogspieren, vaak in één oog, waarbij dat oog alleen nog maar naar de buitenkant kan kijken. 
De verlamming duurt vaak langer dan de hoofdpijn.

Basilaire arteriële migraine
Ook een zeldzame vorm. Tijdens de aurafase komen er stoornissen in de hersenstam voor, waardoor patiënten last kunnen hebben van krachtverlies, gehoorverlies, spraakstoornissen en gevoelsstoornissen. Ook ernstige duizeligheid en slecht zicht kunnen hierbij voorkomen.

Hemiplegische migraine (HM)
Deze vorm komt ook weinig voor. De symptomen kunnen lijken op die van een beroerte en kunnen heftiger zijn dan klassieke migraine.
Naast de pijn kunnen patiënten last hebben van tijdelijke verlamming vaak aan één kant, spierspasmen, slecht zicht, slechte spraak, verwardheid en zelfs het verlies van bewustzijn.

Buikmigraine
Dit komt voornamelijk alleen voor bij kinderen. Het gaat om buikpijn zonder duidelijke oorzaak.
Het kan soms aangezien worden als een blindedarmontsteking en gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven.

Ik heb nog niet eens alle vormen genoemd en ik moet eerlijk bekennen dat er vormen zijn waar ik nog nooit van had gehoord.
Het is jammer dat de meeste artsen weinig uitleg geven over ziektes als migraine, waardoor in mijn geval twijfels kans kregen om te groeien. Had ik iets ernstigs onder de leden, of was ik een aansteller?
Als mij eerder was verteld wat migraine betekent, dan had ik het ook mogelijk eerder kunnen accepteren.
Wat meer steun was natuurlijk ook fijn geweest. Het helpt helaas niet tegen de klachten, maar het geeft wel wat rust.
Vechten tegen iets wat je niet kunt veranderen is zonde van je energie, helemaal wanneer je daar weinig van hebt.

Denk je één van deze vormen van migraine te hebben?
Zoek altijd contact met een arts of specialist.

Heb je behoefte aan een luisterend oor?
Je mag me altijd mailen of een berichtje sturen via social media.  

4. Migraine - Informatief
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *