Migraine – De sociale impact

1. Migraine

Chronisch ziek zijn heeft een grote impact op je leven, je geestelijke gezondheid, maar ook je sociale leven.
Ik ben in mijn leven heel wat mensen kwijtgeraakt, omdat ik niet werd begrepen. 
Veel mensen zien alleen de buitenkant, maar wat daarachter schuilt kan compleet anders zijn. Zo werd ik vaak alleen als hysterische stuiterbal gezien.
Ik probeerde in aanwezigheid van anderen mijn beste versie te zijn, wat ten koste van mijn energie ging. Het is dan ook mijn fout dat mensen mij niet begrepen.
Ik deed me anders voor dan ik was, ik schaamde me zelfs.

Ziektes krijg je, je kunt er niks aan doen, daar hoef je jezelf niet voor te schamen.
Ik ben soms nog steeds een stuiterbal, maar wanneer ik me niet goed voel is dat nu zichtbaar.
Al moet ik eerlijk toegeven dat mijn grenzen nog steeds een punt van aandacht zijn, vooral wanneer het om bekenden gaat.

Zo had ik een vriendin die regelmatig commentaar op me had, zo ook op mijn klachten. “Ben je alwéér ziek?”
Onze vriendschap begon te wankelen tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk.
Ze zei steeds dat ik het niet in mijn hoofd moest halen om ziek te zijn wanneer zij ging trouwen. Ik waarschuwde haar dat dreigen niet de juiste manier was, aangezien stress een trigger kan zijn. Het ging de verkeerde kant op toen ik door een andere vriendin werd uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest.

Ik plan al jaren alles onder voorbehoud, deze keer was geen uitzondering. De griet die het feest organiseerde was heel meegaand, ze wilde me zelfs komen halen, maar ik heb vervolgens niks meer van haar gehoord. Ik was dan ook verbaasd om een week later foto’s van het vrijgezellenfeest op social media te zien.
De bruid was kwaad dat ik niet aanwezig was op het feest en liet dat duidelijk blijken. Ik vond niet dat ik fout was geweest, maar in haar ogen zocht ik naar smoesjes. Hierna werd ik verplicht om aanwezig te zijn op haar bruiloft, haar letterlijke woorden waren: “Anders kom ik je halen en sleur ik je aan je haren mee.”
Het is geweldig dat een vriendin heel graag wil dat je aanwezig bent op haar bruiloft, maar dit voelde wel heel dwingend.
Ik voelde me totaal niet begrepen en het gaf enorm veel stress, waardoor mijn klachten juist verergerden.

De dag van de bruiloft brak aan en ’s morgens voelde ik al een aanval opkomen. Geen idee of het was opgewekt of dat ik gewoon pech had, maar het gaf me nog meer stress. Ik kon het niet maken om af te bellen en heb meteen medicatie ingenomen. De rest van de dag heb ik rustig aan gedaan, maar de aanval stopte niet.
Ik heb nog meer pillen ingenomen, mezelf met moeite aangekleed en zelfs opgemaakt tot ik het echt niet meer volhield en ‘even’ ben gaan liggen.

migraine awareness
CW – Supernatural

Achteraf denk ik.. ‘Had ik maar..’
Na wat een dutje had moeten zijn ben ik in een diepe slaap terechtgekomen, mede dankzij de medicatie.
Manlief heeft me laten liggen, omdat hij het belachelijk vond dat ik met een heftige migraineaanval naar een bruiloft wilde gaan. Andersom had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan.
Ik werd uiteindelijk na middernacht wakker met een migrainekater en een vreselijk schuldgevoel. Het was te laat om te bellen, maar ik heb meteen een berichtje gestuurd. Uiteraard was het kwaad al geschied. Ik heb niet eens meer mijn verhaal kunnen doen, dit was het einde van onze vriendschap.

Ik heb een vreemde relatie met bruiloften, het gebeurde namelijk nogmaals. Een andere vriendin ging trouwen en wederom ging het fout bij het vrijgezellenfeest.
Ik werd schriftelijk benaderd door een vriendin van de bruid. Ook deze keer vertelde ik dat ik er graag bij wilde zijn, maar alles onder voorbehoud plan vanwege mijn klachten. Ik heb gezegd dat ze niet op mij moesten rekenen, maar dat ze het een dag voor het feest nog eens konden vragen.
Dit werd helaas niet begrepen.

Een paar dagen voor het feest kreeg ik een bericht waarin ik verzocht werd om €100,- over te maken naar het bijgevoegde rekeningnummer.
Er werd dus toch op me gerekend.
Ik heb de griet die de boel organiseerde meteen een bericht terug gestuurd, maar ik kreeg te horen dat alles al gereserveerd was. Als ik niet zou komen moest ik €50,- betalen, de annuleringskosten. WTF!
Dit soort dingen konden me compleet van de leg brengen en dat deed het ook.

Een dag voor het feest lag ik al plat en ik was nauwelijks aanspreekbaar. Ik was op dat moment bij mijn schoonmoeder, die gelukkig een logeerkamer had waar ik kon rusten. Mijn aanval nam niet af, waardoor ik de dag van het feest nog steeds plat lag.
De meid die het feest organiseerde heeft me gebeld, mijn schoonmoeder heeft mijn telefoon opgenomen en verteld dat ik plat lag met migraine.
Begrip kreeg ik niet, ik kreeg voornamelijk te horen dat het kinderachtig was om mijn schoonmoeder mijn telefoon op te laten nemen.
Blijkbaar weten alleen mensen die bekend zijn met migraine dat alleen je arm op tillen al teveel kan zijn.

Deze ervaringen en helaas nog meer hebben mijn sociale leven een klap gegeven.
Als ik mijn vrienden steeds weer moet uitleggen dat ik na een dag drukte echt rustig aan moet doen. Elke afspraak die ik maak moet vertellen dat het onder voorbehoud is en mezelf schuldig moet voelen wanneer ik een afspraak afzeg, dan is het geen echte vriendschap.
Vriendschappen horen in mijn ogen vrijwillig en ongedwongen te zijn en bovenal te rusten op wederzijdse acceptatie.
Mijn vrienden zijn onderhand op één hand te tellen, maar de waarde is onbetaalbaar.
We zijn eerlijk, houden rekening met elkaar en we nemen elkaar zoals we zijn. Zo makkelijk kan het zijn.

Voordat je oordeelt over het leven van een ander, probeer je eerst eens in te leven.
Niet alles is zichtbaar, je weet nooit waar iemand mee te dealen heeft.

3. Migraine - De sociale impact
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *