migraine

CW – Supernatural

Chronisch ziek zijn heeft een grote impact op je leven, je geestelijke gezondheid, maar ook je sociale leven. Ik ben in mijn leven heel wat mensen kwijtgeraakt, omdat ik niet werd begrepen. Veel mensen zien alleen de buitenkant, maar wat daarachter schuilt kan compleet anders zijn.

Zo werd ik vaak als hysterische stuiterbal gezien, wat deels klopt, ik kan (nog steeds) behoorlijk druk zijn. Maar vaak probeerde ik in aanwezigheid van anderen mijn beste versie te zijn, wat ten koste van mijn energie ging.
Ik kan nog steeds een stuiterbal zijn op zijn tijd, maar wanneer ik me niet goed voel laat ik dat ook zien.

Dat mensen in het verleden niet begrepen dat ik chronisch ziek ben heeft deels aan mezelf gelegen. Ik deed me anders voor dan ik was, ik schaamde me er zelfs voor. Nu is het niet iets waar je perse trots op moet zijn, maar ziektes krijg je, je kunt er niks aan doen. Schaam je er daarom alsjeblieft niet voor, je hebt het er al zwaar genoeg mee!

Ik had vroeger een vriendin, sinds de middelbare school, waar we elkaar hebben leren kennen en daarna bleef onze vriendschap bestaan. Het was een pittige tante, die regelmatig commentaar had op mijn leven. “Ben je alwéér ziek?”
Toen zij ging trouwen bleef ze me maar zeggen dat ik het niet in mijn hoofd moest halen om ziek te zijn op haar bruiloft, iets waar ik haar voor waarschuwde, want stress kan migraine opwekken.

Ik werd, door een andere vriendin van de bruid telefonisch, uitgenodigd voor haar vrijgezellenfeest. Natuurlijk wilde ik daarbij zijn, maar ik gaf wel een uitleg dat ik alles onder voorbehoud plan, omdat ik chronisch ziek ben. De meid was heel meegaand en bood zelfs aan om mij op te halen voor het feest, maar dat telefoontje was helaas het laatste wat ik van haar heb gehoord en ik was zeer verbaasd om een paar dagen later foto’s van het vrijgezellenfeest op social media te zien.

De bruid was kwaad dat ik niet aanwezig was op het feest en liet dat duidelijk blijken. Mijn uitleg was niet goed genoeg, in haar ogen zocht ik naar smoesjes.
Hierna werd ik verplicht om aanwezig te zijn op haar bruiloft, haar letterlijke woorden waren: “Anders kom ik je halen en sleur ik je aan je haren mee.”

Het is geweldig dat een vriendin heel graag wil dat je aanwezig bent op haar bruiloft, maar mij gaf het enorm veel stress en ik voelde me totaal niet begrepen. In die tijd zat ik heel erg met mezelf en mijn klachten in de knoop en ik kon moeilijk met stress omgaan.

De dag van de bruiloft brak aan en overdag voelde ik het al aankomen, een flinke aanval. Geen idee of het was opgewekt door de stress, of dat ik gewoon pech had, maar het gaf me alleen maar meer stress. Ik kon het niet maken om niet op te dagen en heb flink wat medicatie ingenomen. Ik had me zelfs al aangekleed en opgemaakt, maar ik hield het niet meer en ben ‘even’ gaan liggen.

Achteraf denk ik.. ‘Had ik maar..’
Na wat een dutje had moeten zijn ben ik in een diepe slaap terechtgekomen, mede dankzij de medicatie. Manlief heeft me laten liggen, omdat hij het belachelijk vond om met een migraineaanval naar een bruiloft te gaan. Andersom had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan.

migraine

Netflix – Grace & Frankie

Ik werd uiteindelijk na middernacht wakker met een vreselijk schuldgevoel en heb mijn vriendin meteen een berichtje gestuurd, maar het kwaad was al geschied.
Na diverse mislukte pogingen om mijn verhaal te doen was dat het einde van onze vriendschap.

En het gebeurde nogmaals, een andere vriendin ging trouwen. Ik en bruiloften is blijkbaar geen goede match.
Wederom ging het mis door een vrijgezellenfeest. De communicatie over het feest ging schriftelijk, waardoor ik nog eens (een keer of dertig) na heb kunnen lezen of ik daadwerkelijk fout ben geweest.

Ik gaf aan heel graag aanwezig te willen zijn op het feest, maar dat ik alles onder voorbehoud plan. Daarom vroeg ik de organisator of ze mij een dag voor het feest nog even wilde benaderen, wellicht zou ik dan weten of ik er wel of niet bij zou zijn.

Helaas werd dit verkeerd begrepen en kreeg ik een paar dagen van te voren een bericht of ik €100,- wilde overmaken naar het bijgevoegde rekeningnummer voor het feest. Ik dacht dat ik duidelijk had aangegeven dat ik niet zeker wist of ik wel aanwezig zou zijn.

Ik heb de organisator meteen een bericht gestuurd en deze verzocht me om €50,- overmaken, omdat er al een reservering stond, dit waren de annuleringskosten.
WTF! Dat is een hoop geld voor een feest waar ik mogelijk niet eens bij zou zijn.
Dit soort dingen konden me compleet van de leg brengen en dat deed het ook.

De dag van het feest lag ik al ruim een dag plat en ik was nauwelijks aanspreekbaar. Ik had een aanval gekregen bij mijn schoonmoeder, die gelukkig een logeerkamer had, waar ik in alle rust kon slapen.
Mijn schoonmoeder heeft mijn telefoon opgenomen, die in de woonkamer lag en maar afbleef gaan, het bleek de organisator van het vrijgezellenfeest te zijn. Mijn schoonmoeder vertelde dat ik plat lag met migraine en dat was het, dacht ik..

Ik heb een aantal nare berichten gekregen, voornamelijk dat het kinderachtig van me was om mijn schoonmoeder mijn telefoon op te laten nemen. Dat migraine zo verlammend is dat je arm optillen al te zwaar is, weten vaak alleen mensen die er bekend mee zijn.

Door deze ervaringen en helaas nog meer, heb ik een klap gekregen betreft mijn sociale leven.
Het eeuwige uitleggen dat ik onder voorbehoud afspraken maak en dat ik na een dag drukte echt rustig aan moet doen, of überhaupt een uitleg geven is zeer vermoeiend.

Ondertussen heb ik gelukkig geweldige mensen om me heen, die me nemen zoals ik ben en dat geldt andersom ook. Vriendschappen horen in mijn ogen vrijwillig en ongedwongen te zijn en bovenal te rusten op wederzijdse acceptatie.

Probeer je in te leven in een ander.
Niet alles is zichtbaar, je weet nooit waar iemand mee te dealen heeft.

migraine

Share Button
Migraine - De impact
Migraine informatief