Vrede

(CW – Supernatural)

Alle homo’s zijn vies, alle gelovigen zijn gek, wanneer houdt alle haat eens op?

Xenofobie en homohaat begrijp ik niet.
De ergernis naar religies kan ik deels begrijpen, al verdedig ik het ook. Religie hoort iets moois te zijn, vol liefde, maar helaas hoor ik alleen maar haat, angst en verwijten. Het mooie wordt achterwege gelaten. Ik hoor en voel voornamelijk dwang en wanneer dat niet werkt wordt er angst ingezet.

“Je MOET in God/Allah/Whiskas geloven, want anders..”
Als iets fout gaat wordt het ook afgeschoven op religie. “Hij/Zij/Het heeft het zo gewild.”
“Het slachtoffer was niet gelovig genoeg, het is zijn of haar eigen schuld.”
Of de ongelovigen: “Het komt allemaal door religies.”
“Je bent gek als je gelooft.”

We oordelen continue over andermans leven, maar kijken we ook naar onszelf?
Idioten zijn er in allerlei soorten en maten, het heeft geen specifieke oorzaak denk ik. Bij enkelen zitten de kabeltjes verkeerd geplaatst, of de meterkast is geheel afwezig. Daar kunnen we hele groepen op afrekenen, maar dat maakt het niet meteen beter.

Helaas zit het groepjes vormen in ons systeem, wat soms eng kan zijn, zoals sommige cults.
Het idee van een cult vind ik niet zo vreemd, als je het objectief bekijkt is elke club, mensen met dezelfde interesses die samen een clubje vormen, een soort cult.

Het kan natuurlijk te ver gaan, zoals IS, die zichzelf Islamiet noemen. Scientology, of The people’s temple uit de jaren zeventig, waar zo’n negenhonderd mensen de dood vonden nadat een priester zijn volgers de opdracht gaf om zelfmoord te plegen.
Dat zijn bizarre cults en er zijn er helaas nog veel.

Binnen diverse religies ontstaan ook steeds nieuwe vertakkingen, kijk maar naar het Christendom wat ondertussen honderden verschillende smaken heeft. Religies zijn wereldwijd verspreid en hebben zich vermengd met traditionele religies, waardoor er weer nieuwe dingen zijn uitgegroeid.

Niet alleen religies, maar ook het gender gedeelte kent tegenwoordig diverse geuren en kleuren. Seksualiteit heeft nieuwe opties gekregen en we hebben zelfs voedsel-cults, paleo-ers, vegans, keto’s, etc.

Zolang je intenties goed zijn en je doet er anderen geen kwaad mee, ga lekker je gang met je cult. Het irriteert mij pas wanneer iemand een marionette wordt, geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag neemt en geen respect heeft voor andermans mening en vervolgens ook nog eens zijn of haar ‘cult’ opdringt aan anderen. Praat met mensen die geïnteresseerd zijn, daar bereik je veel meer mee.
Natuurlijk hoef je je ‘cult’ niet te verstoppen, dat hoort ook bij jou.

Wellicht een raar voorbeeld, maar het gaat om het idee. Ik heb niks met voetbal, wanneer ik bij een grote voetbalfan op visite kom hoeft iemand dat niet voor me te verstoppen, maar een gesprek zal al gauw stuklopen als het onderwerp alleen maar over voetbal gaat.
Wanneer ik met iemand in gesprek raak die, net als ik, geïnteresseerd is in andere culturen dan moet ik de tijd in de gaten houden, want dan kan het nog wel eens laat worden.

See my point?

Vrede

(CW – Supernatural)

Er zijn zoveel onzinnige discussies en ze zijn te gek voor woorden. Zelfs op straat bemoeien mensen zich met elkaar.
Ik liep een tijdje geleden door het winkelcentrum op een gebroken teen, waardoor ik wat moeilijker liep. Natuurlijk maakte ik een misstap en landde precies op mijn pijnlijke teen, waardoor ik “auw” riep. (Oké wellicht kwam er ook een ‘fuck-je’ bij..)

Er kwam een oudere dame tegemoet lopen die me met een zure kop aankeek en zei: “Dan moet je ook normaal lopen!”
Dat mens wist niet dat ik rondliep op een gebroken teen én een geboren kluns ben, maar dan nog, waar bemoeide ze zich mee?

Op social media weet ook iedereen klakkeloos zijn of haar mening te geven en overal ontstaan discussies, zelfs over leuke dingen. Ik word er soms echt verdrietig van.

Een week of wat geleden zag ik een heftig filmpje van iemand die van een berg af sprong, het leek om suïcide te gaan.
Er gingen meteen diverse gedachten door mijn hoofd.
“Had deze persoon het zo zwaar, dat dit de enige uitweg was?”
“Was er niemand die hem kon helpen?”
“Was het wel suïcide? Misschien was deze persoon onder invloed van het één of ander en dacht hij dat hij kon vliegen.”

De reacties op deze video waren helaas echt verschrikkelijk, ze lieten me serieus schamen voor mijn medemens.
Ik zal ze hier niet herhalen, wellicht kun je zelf wat invullen. Ze waren de overtreffende trap van respectloos, al was het sowieso al vreselijk om beelden te zien van iemands einde. Wat als het om een geliefde van jou zou gaan?
Belachelijk eigenlijk dat zoiets gedeeld wordt om aan de hele wereld te tonen als entertainment.

Waarom denken we niet meer na?
Ik heb een behoorlijke mening, maar ik probeer het enigszins netjes te brengen. Het is namelijk niet mijn bedoeling om mensen ermee te kwetsen. (Op wereldverziekers na, die mogen elkaar lekker gaan pesten op gevangene eiland!)

De media heeft veel schuld aan het verspreiden van alle haat, maar wij werken er allemaal net zo hard aan mee.
Je hoeft niet overal op te reageren, maar als je het wel wilt, hou dan alsjeblieft een beetje netjes en probeer eerst na te denken voordat je reageert.

De wereld heeft al haatclubjes genoeg, ik vind dat het tijd wordt voor nieuwe clubjes.
Liefdevolle clubjes die de wereld er een klein beetje beter uit laten zien.
Who’s with me?
 

Vrede

Share Button
Van uitstel... komt spijt
Onze planeet heeft het zwaar