Ik wil graag wat vrede bestellen

1. Ik wil graag wat vrede bestellen

‘Alle homo’s zijn vies, alle gelovigen zijn gek.’ Wanneer houdt alle haat eens op?
Xenofobie en homohaat begrijp ik gewoon niet. De ergernis naar religies begrijp ik deels, al verdedig ik het ook.
Religie hoort iets moois te zijn, vol liefde, maar helaas hoor ik alleen veel haat, angst, verwijten en dwang. 
“Je MOET in God/Allah/Whiskas geloven, want anders..”
Als iets fout gaat wordt het ook afgeschoven op religie: 
“Hij/Zij/Het heeft het zo gewild.” “Het slachtoffer was niet gelovig genoeg, het is zijn of haar eigen schuld.”
Of de ongelovigen: “Het komt allemaal door religies.” “Je bent gek als je gelooft.”

We oordelen continue over andermans leven, maar kijken we ook naar onszelf?
Idioten zijn er in allerlei soorten en maten, het heeft geen specifieke oorzaak denk ik. Bij enkelen zitten de kabeltjes verkeerd geplaatst of de meterkast is geheel afwezig. Daar kunnen we hele groepen op afrekenen, maar dat is niet fair. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden. 
Het groepjes vormen zit in ons systeem, het is menselijk, we kunnen soms alleen wat doorslaan. Kijk maar naar cults. 

Het idee van een cult vind ik niet zo vreemd, als je het objectief bekijkt is elke club een soort cult, mensen met dezelfde interesses die samen een clubje vormen. 
Het kan natuurlijk te ver gaan, zoals IS die zichzelf Islamiet noemen. Scientology of The people’s temple uit de jaren zeventig, waar zo’n negenhonderd mensen de dood vonden nadat een priester zijn volgers de opdracht gaf om zelfmoord te plegen. Dit gaat nog verder dan een obsessie.
Hooligans kan ik ook geen voetbalfans noemen, het gaat ze voornamelijk om het rellen.

Cults of clubs an sich zijn het probleem niet. Zolang de intenties goed zijn en het doet anderen geen kwaad, ga lekker je gang.
Wanneer de club je dingen opdraagt waar je niet achter staat, wanneer er onderling geen respect is voor elkaar of voor anderen en wanneer je je niet meer bekommert om je eigen verantwoordelijkheid, dan is het wellicht tijd om uit het clubje te stappen.
Opdringen, dat is ook iets wat in mijn allergie zit en waar sommige clubjes om bekend staan. 
Praat met mensen die geïnteresseerd zijn, daar bereik je veel meer mee. Natuurlijk hoef je je ‘cult’ niet te verstoppen, dat hoort ook bij jou.

Wellicht een raar voorbeeld, maar het gaat even om het idee. Ik heb niks met voetbal, wanneer ik bij een grote voetbalfan op visite kom hoeft iemand dat voor me te verstoppen, maar een gesprek zal al gauw stuklopen als het onderwerp alleen maar over voetbal gaat.
Wanneer ik met iemand in gesprek raak die geïnteresseerd is in andere culturen dan moet ik de tijd in de gaten houden, want dan kan het nog wel eens laat worden. See my point?

tijd voor vrede
CW – Supernatural

Verdeeldheid is er al teveel, door alle clubjes, maar ook door alle bemoeizucht. Zelfs op straat bemoeien mensen zich met elkaar.
Ik liep een tijdje geleden rond op een gebroken teen, waardoor ik wat moeilijker liep. In het winkelcentrum maakte ik een misstap en landde precies op mijn pijnlijke teen, waardoor ik “auw” riep. (Oké, wellicht kwam er ook een ‘fuck-je’ bij..😇)
Er kwam een oudere dame tegemoet lopen die me met een zure kop aankeek en zei: “Dan moet je ook normaal lopen!”
Dat mens wist niet dat ik rondliep op een gebroken teen én een geboren kluns ben, maar dan nog, waar bemoeide ze zich mee?

Op social media weet ook iedereen klakkeloos zijn mening te geven en overal ontstaan discussies. Het kan me echt verdrietig maken.
Een week of wat geleden zag ik een heftig filmpje van iemand die van een berg af sprong, het leek om suïcide te gaan.
Er gingen meteen diverse gedachten door mijn hoofd. “Had deze persoon het zo zwaar, dat dit de enige uitweg was?”
“Was er niemand die hem kon helpen?” “Was het wel suïcide? Misschien was deze persoon onder invloed van het één of ander en dacht hij dat hij kon vliegen.”

De reacties op deze video waren echt verschrikkelijk te noemen, ze lieten me serieus schamen voor mijn medemens.
Ik zal ze hier niet herhalen, wellicht kun je zelf wat invullen. Ze waren de overtreffende trap van respectloos, al was het sowieso al vreselijk om beelden te zien van iemands einde. Wat als het om een geliefde van jou zou gaan?
Dit soort video’s zouden niet gedeeld mogen worden met de wereld, helemaal niet voor entertainment. 

De media heeft veel schuld aan het verspreiden van alle haat, maar wij doen er net zo hard aan mee.
Ik heb een behoorlijke mening, maar ik probeer het meeste wel enigszins netjes te brengen. Het is namelijk niet mijn bedoeling om mensen zomaar te kwetsen. 
(Op enkele wereldverpesters na, die mogen elkaar lekker gaan pesten op gevangene eiland!)
Je hoeft niet overal op te reageren, maar als je het wel doet, hou het dan alsjeblieft een beetje netjes. 

De wereld heeft al haatclubjes genoeg, ik vind dat het tijd wordt voor nieuwe clubjes.
Liefdevolle clubjes die de wereld er een klein beetje beter uit laten zien.
Who’s with me?
 

tijd voor vrede

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *