Groeps(mis)vorming

1. Groeps(mis)vorming

Het is menselijk om ergens bij te willen horen. Groepsvorming zit in ons systeem. We kunnen soms alleen wat doorslaan, qua onderwerpen maar ook naar elkaar. Groepsvorming kan zorgen voor verdeeldheid, maar dat hoeft niet perse het geval te zijn. Groepen bestaan in allerlei vormen, veelal uit mensen met dezelfde interesses die samen een clubje vormen. 
Cults, sektes, vind ik ook een groep, al is dat voornamelijk een negatieve variant. IS die zichzelf Islamiet noemen, scientology, oudere cults als de Manson family, the people’s temple, en helaas meer enge clubjes. Hooligans vind ik geen cult, maar voetbalfans kan ik ze ook niet noemen. Het zijn voornamelijk relschoppers die actief zijn tijdens het voetbalseizoen. 

Groepvorming an sich is het probleem ook niet. Zolang de intenties goed zijn en het doet anderen geen kwaad, ga lekker je gang.
Wanneer een groep je dingen opdraagt waar je niet achter staat, wanneer er onderling geen respect is voor een ander of wanneer je zelf geen verantwoordelijkheid meer draagt, dan verkeer je jezelf mogelijk in een verkeerde groep en is het tijd om op te stappen. Of in extreme gevallen: meteen opblazen die handel. (Dat is een grapje ofcourse! 😁)

Groepsvorming kan op allerlei manieren bestaan, mensen met dezelfde interesses, maar ook mensen met bijvoorbeeld dezelfde aandoening of leefwjze. 
Het is fijn om gelijkgestemden te vinden. Deze vind je echter niet met opdringen, iets waar sommige groepen om bekend staan en dat zit in mijn geval in mijn allergie. 
Het heeft ook helemaal geen zin om iets op te dringen, dat levert alleen maar strijd op. Je bereikt meer bij geïnteresseerden. 
Het
 betekent niet dat je dingen van jezelf hoeft te verstoppen, jouw interesses horen bij jou, maar duw niet door wanneer je weerstand ervaart. 

Om een voorbeeld te geven. voetbal (of vrijwel iedere andere sport) is niet aan mij besteedt, om naar te kijken althans.
Wanneer ik bij een grote voetbalfan op visite kom hoeft dat niet verstopt te worden, maar een gesprek zal gauw stuklopen wanneer het onderwerp alleen maar over sport gaat. Wanneer ik met iemand in gesprek raak die geïnteresseerd is de natuur, andere culturen en natuurlijk weirdness, dan moet ik de tijd in de gaten houden, want dan kan het nog wel eens laat worden. See my point?

Natuurlijk zijn mensen in staat om te veranderen, ook leefomstandigheden spelen een rol. De cultuur waarin wij opgroeien is ook een soort groep. 
Wij kunnen jarenlang deel uit maken van groepen zonder er
over na te denken of het wel bij ons past of er überhaupt over nadenken. Het is voor ons normaal geworden, maar dezelfde dingen kunnen voor een ander wildvreemd zijn. Het verschil tussen arm en rijk, onze afkomst, sociale status, religie en nog zoveel meer. 
Ik ben religieus opgevoed, bidden, de bijbel en de kerk waren voor mij heel normaal, terwijl dit voor mijn man zeer onbekend was. 
Het feit dat het voor mij heel normaal was betekende niet meteen dat het ook bij mij paste. 

CW – Supernatural

Rond mijn puberteit begon ik meer twijfels te krijgen. Een zoektocht volgde, door allerlei groepen, wat heel interessant en leerzaam is geweest. 
In mijn ogen oordelen we namelijk heel vaak te snel, zonder enige kennis van zaken. Ik ben hierin geen uitzondering, maar ik probeer er wel meer op te letten. 
De mening van een ander kan een vertekend beeld geven over een bepaald onderwerp. Enige kennis kan je verbreden, het kan je een ander perspectief geven en je mogelijk van mening doen veranderen. 
Ik heb diverse dingen geprobeerd, soms zelfs met wat weerstand, maar als reden om iets een eerlijke kans te geven. Zoals bijvoorbeeld mijn Tarot opleiding. 

Vanuit mijn opvoeding heb ik meegekregen dat Tarot uit den boze is. Het zijn ‘gevaarlijke’ kaarten die thuishoren in occultisme. 
Ik had daarin mee kunnen gaan, maar ik ben onderzoekend en leergierig van aard. Ik wilde meer weten voordat zomaar ik de mening van anderen over zou nemen. 
Aan de Tarot opleiding heb ik dan ook niks gevaarlijks gemerkt. Ik vond het vooral leerzaam en de kaarten, die ik gebruik als coachings-instrument, helpen me nog steeds. Nu moet ik erbij vertellen dat ik niet religieus ben en mijn interesses onder het kopje occultisme hangen, dus mogelijk ben ik wat minder bevooroordeeld. 

Maar waar ik nu precies heen wil is het volgende: Een mening wordt gevormd door allerlei factoren, zoals het aardje van het beestje, iemands voorkeuren en hetgeen wat deze persoon heeft meegemaakt. Meningen worden doorgegeven en helaas heel makkelijk aangenomen, zoals haat. Wanneer iemand een nare ervaring heeft meegemaakt met stoepkrijt of aardappels kan deze een haat ontwikkelen en deze (onbewust) doorgeven aan anderen. Iemands mening is dan gevormd op basis van de ervaringen van een ander, wat niks hoeft te zeggen over stoepkrijt of aardappels. 
Ga niet zomaar mee in andermans mening, maar verdiep jezelf eerst in het onderwerp of geef het op zijn minst een kans. 

Groepsvorming mag menselijk zijn, we zijn allemaal nog steeds een individu. Ieder mens is uniek, in welk hokje of in welke groep iemand ook zit. 
Generaliseren ontneemt onze authenticiteit, wat juist zo waardevol is. We kunnen van elkaar leren, elkaar versterken, maar daar moeten we wel voor openstaan. 
Het leven is geen wedstrijd, het is een reis door allerlei groepen, hokjes en obstakels, ieder maakt deze reis op een eigen manier. 
Het leven kan er beter uitzien wanneer we elkaar wat meer helpen, verenigen en juist positiviteit verspreiden in plaats van haat. 

De wereld heeft haatclubjes genoeg.
Het is tijd om alle haat te vervangen voor compassie en liefde, mogelijk komt de wereld er dan
een beetje beter uit te zien.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *