Een beetje meer kennis kan geen kwaad

1. Een beetje meer kennis kan geen kwaad

In een vorig blog over dit onderwerp ben ik nog voorzichtig geweest, nu zou ik het liefst willen schreeuwen.  
Ons leven wordt op bepaalde manieren steeds makkelijker, de mensheid daarentegen lijkt steeds dommer te worden of beter gezegd minder geïnteresseerd in kennis.
Het leven van celebs lijkt interessanter te zijn dan mensen die er voor gezorgd hebben dat wij het leven leiden wat wij leiden.
Veel mensen hebben geen idee wie Aletta Jacobs is, een pionier op het gebied van feminisme. Martin Luther King en Nelson Mandela die zich verzette tegen rassenscheiding. Thomas Edison die ons licht gaf en dankzij Albert Einstein hebben we indirect televisie, mobiele telefoons en meer. 
Tesla is niet enkel een automerk. De uitvinder Nikola Tesla is, naast de uitvinder van de elektrische motor, ook verantwoordelijk voor ons elektriciteitsnet.
En dan komen we bij Kylie Jenner, beroemd geworden dankzij de sextape van haar zus en dankzij donaties van fans de jongste self-made-biljonair.  

Aan onwetendheid is iets te doen, maar dan moet iemand wel willen. Het lijkt wel of sommige mensen het belang niet inzien van het hebben van enige kennis. 
Het is nodig om verder te komen in het leven of om überhaupt te overleven in het ergste geval.
Sinds het begin van de mensheid is er nogal wat veranderd of je nu wel of niet in de evolutietheorie gelooft. Verandering, ontwikkeling, hoort bij het leven en komt op allerlei gebieden voor. Door zelfontwikkeling word je een betere versie van jezelf. Wanneer jij jezelf beter kent weet je ook waar je interesses en sterkte kanten liggen en hoe je deze het beste kunt benutten. Je leert hoe je jezelf uit kunt drukken, hoe je met tegenslagen om kunt gaan en hoe je voor jezelf op kunt komen. 

Kennis over financiële zaken, inzicht in je uitgaven, is nuttig zodat je weet hoeveel je te besteden hebt en wat je uit kunt geven. Je kunt bewuster met je geld om gaan. Sparen is niet alleen iets voor vakanties of de oude dag. Het is ook belangrijk als het gaat om onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine of dergelijke. 
Creditcards zijn niet altijd de oplossing en kunnen vaak voor extra
 financiële problemen zorgen. Je betaalt uiteindelijk altijd meer dan je gebruikt.
Kennis over het menselijk lichaam kan ook geen kwaad. Zoogdieren zijn dieren die geen eieren leggen, maar levend baren. Het kind wordt vervolgens door de moeder gezoogd met melk. Yep, wij mensen zijn zoogdieren. Wij zijn homo sapiens wat overigens niks met homoseksualiteit te maken heeft. 

Menstruaties zijn normaal en seks kan een soa of zwangerschap veroorzaken. Je immuunsysteem beschermt niet tegen zwangerschappen, sperma slaapt niet ’s nachts en een condoom kan maar eenmalig gebruikt worden. Vrouwen zijn negen maanden zwanger, ja ook in het geval van een tweeling.
B
aby’s verdrinken niet wanneer een zwangere vrouw in bad gaat. Baby’s leven in een zak met vloeistof en tot zij geboren worden krijgen zuurstof via de navelstreng. 
Zwangerschappen zorgen uiteindelijk voor een kind. Een menselijk wezen wat verzorging nodig heeft. Baby’s kun je niet alleen laten, ze eten geen frikandellen en make-up en nagellak kan schadelijk voor ze zijn. Deze voorbeelden zijn helaas niet verzonnen. Ik sta dan ook steeds meer achter het idee om een ouder-vergunning in te voeren. Een cursus voor nieuwe ouders waarin uitgelegd wordt wat het inhoudt om voor een kind te zorgen. 

Kennis over voeding is ook noodzakelijk, om gezond te blijven of überhaupt in leven. Onze lichamen hebben bouwstoffen nodig om gezond te blijven. 
We kunnen supermarkten niet meer wegdenken, maar het lijkt wel of er vergeten wordt dat onze voeding zijn oorsprong vindt in de natuur. En nee, gepaneerde kipfilet loopt niet rondt in het wild. Kipfilet rauw eten is trouwens ook geen goed idee. 
Je kunt niet zomaar alles in je mond stoppen of op je lijf smeren. 
Niet iedere bes aan een struik is fruit, veel dingen zijn giftig. 

CW – Supernatural

Waarom vertel ik dit? Omdat het belangrijk is om voor jezelf te kunnen zorgen. Stel er gebeurt een ramp en we gaan weer terug de tijd in.
Een tijd zonder internet, winkels, of zelfs elektra. Hoelang zou jij voor jezelf kunnen zorgen? 
Nu ga ik er natuurlijk niet vanuit dat het zover komt, maar je kunt tijdens een wandeling op onbekend terrein ook verdwalen, zelfs voor langere tijd. 
Basic skills zijn belangrijk om te bezitten. 
Kennis over onszelf, onze financiën, voeding, maar bijvoorbeeld ook eerste hulp verlening.  

Onwetendheid kan gevaarlijk zijn, niet alleen in het geval van overleven. Wapens in handen van mensen die geen idee hebben wat voor dodelijk apparaat het is, is een perfect voorbeeld. Een aantal jaar geleden dachten een aantal Amerikanen een orkaan weg te kunnen jagen door er op te schieten. Niet heel slim.
Ook haat kan voortkomen uit onwetendheid. Door de pandemie is er een haat tegen Aziaten ontstaan. Geweld is toegenomen tegen mensen die enkel uit hetzelfde werelddeel komen waar covid begonnen is. Belachelijk! 

Met dit verhaal wil ik niet meteen zeggen dat we overal verstand van moeten hebben. Bij lekkage schakel je een loodgieter in. Je auto laat je maken door een automonteur. In het geval van ziekte hebben we een arts nodig, iemand met kennis over het menselijk lichaam. Onze medicijnen hebben we te danken aan wetenschappers of herbalisten. Ik ben heel blij dat deze mensen er zijn. 
Wat mijn bijdrage is aan de wereld weet ik eerlijk gezegd niet zo goed, dat verandert nog wel eens. Ik durf wel te zeggen dat ik aardig voor mezelf kan zorgen, maar ik weet vooral dat ik nog heel veel te leren heb. 

De wereld van vandaag is passief geworden en daar probeer ik mezelf tegen te verzetten. Ik wil meer uit het leven halen, meer leren. 
Social media vind ik met regelmaat een soort smet op de mensheid. Ik klaag er dan ook veel over, omdat ik daar veel aan wijt. 
Toch moet ik ook bekennen dat er een andere kant is, een leerzame kant waar ik me steeds meer op richt. 
Het leven van online vrienden kan interessant zijn, kattenvideo’s zijn geweldig, maar wissel het eens af met iets anders, iets met meer inhoud. 
Kijk eens een video op Ted of check onderstaande accounts:

Joyfullness, opgezet door Johan Spaans, heeft als missie om meer joy in het leven te verspreiden. Wat perfect aansluit bij Proudweirdo. 
Elisabeth’s Craft, deze esoterische winkel biedt ook
unieke cursussen en workshops aan welke niet alleen leerzaam maar ook heel leuk zijn.  
Armen Adamjan en Self Sufficient Me leren je hoe je zelf groenten kunt kweken en je afval verminderd.
Doctor Mike’s vlogt over gezondheid en geneeskunde. (Extra pluspunt: het is geen straf om naar hem te kijken. 😉)
Erica van Achy Smile zet zich in voor migraineawareness en de vloggende lijkschouwer Caitlin Doughty maakt de dood bespreekbaar.
De video’s van Kara and Nate en onze Nederlandse Wout of the world geven je een instant vakantiegevoel.
Heb je een dosis positiviteit nodig? Check Upworthy of Love What Matters

Wat is het domste wat je ooit hebt gezien of gehoord?
En wat vind jij een belangrijke basic skill om te bezitten? Drop it! ⬇️

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *