Bijzonder huishouden

1. Bijzonder huishouden

Wij krijgen niet zo vaak visite, wat ik overigens niet heel erg vind, maar wanneer iemand spontaan langs komt, kiezen ze precies het moment uit waarop ons huis eruit ziet alsof we net een festival hebben gegeven. Is ons huis spik en span dan is er niemand te bekennen.
Anyhow, de visite komt voor mij en/of Manlief. Mochten ze last hebben van de rommel dan wil ik gerust de stofzuiger voor ze pakken en een sopje voor ze klaarmaken.

Ik besta voornamelijk uit tegenstellingen. Zo hou ik van een schoon huis en kan ik slecht tegen rommel, maar het huishouden is geen hobby van me.
Het is dat het gedaan moet worden, de gewone huishoudelijke klussen bedoel ik. De bovenkant van alle kasten zien me enkele keren per jaar, net als de ramen.
Ramen lappen is een vak apart, er zijn niet voor niets glazenwassers. Streeploos lappen is in mijn ogen een stukje magie, mij lukt het niet en wanneer ik een keer mijn ramen lap lijken vogels dat te ruiken. Er komt dan ook standaard een kutvogel langs die zo weet te schijten dat alle ramen in één flats bedekt zijn. 
Wil je naar buiten kijken? Dan doe je het raam maar open.

Met mijn krakende lichaam doe ik wat ik kan, de ene keer is dat wat meer dan de andere keer.
Manlief en ik wonen met zijn tweetjes zonder huisdieren en Manlief is het grootste gedeelte van de week buitenshuis.
Ik breng mijn tijd door in ons kantoor, op de bank of in mijn bed. Veel rommel wordt er niet gemaakt en toch verbaasd het me dat ik de bodem van de wasmand zelden zie. En waar komt toch al dat stof vandaan?

Ergens in mij woont ook een obsessieve neat-freak die verzot is op perfect georganiseerde huishoudens á la Pinterest.
Huizen die volgens mij nauwelijks leefbaar zijn, maar oh wat zien ze er netjes uit! Ik probeer ons huis dan ook Pinterest-georganiseerd te krijgen, maar het enige wat ik doe is de rotzooi van de ene plek naar de andere verplaatsen. Achteraf krijg ik vaak spijt, want op plek nummer één paste wel alles en stond het eigenlijk toch beter. Als klap op de vuurpijl grijp ik daarna ook nog eens een week lang mis naar mijn spullen. Heel irritant.

Huishouden
CW – Supernatural

Een tijdje geleden hoorde ik over Marie Kondo, de, ondertussen internationaal bekende, opruimgoeroe. De KonMari-methode is dan ook alom bekend.
Er wordt alleen nergens vertelt dat het niet aan te raden is wanneer je in een dip zit.
Eén van haar methodes om te ontspullen is namelijk voelen of de spullen je nog gelukkig maken. Lastig wanneer je gevoelens in de knoop zitten.
Ik kwam even geleden in één van mijn hysterische fases terecht en het is altijd een verrassing wat ik in mijn hysterie onderneem. 

Het huis was al weken niet meer grondig onder handen genomen en nadat ik weken voor pampus heb gelegen had ik zowaar zin om de boel op te frissen.
Ook in de hoop dat ik er zelf van zou opknappen. Zo gezegd zo gedaan.
Ik begon op zolder waar ik een kast leeg haalde en spullen begon uit te zoeken. Een dag of drie later zag ons huis eruit als de vrijmarkt tijdens Koningsdag.
Elke kast en lade huis had ik leeg gehaald en de spullen lagen overal verspreid. Ik heb mezelf serieus verbaasd over hetgeen wat ik allemaal vond.

Tientallen zakjes potpourri waarvan ik geen idee heb hoe ik er eigenlijk aan ben gekomen en vooral wat ik er mee moest. Een bak met lege wcrollen, flesjes en andere rommeltjes. Ik was van plan om de mooiste dingen te knutselen, maar ondertussen hebben ze bijna tien jaar onaangeroerd op dezelfde plek gelegen.
Net als alle knutselspullen die ik nauwelijks gebruik, mijn hobby lijkt vooral het verzamelen van knutselspullen te zijn.
In de badkamer vond ik diverse soorten smeerseltjes met twijfelachtige houdbaarheid, wat mogelijk een kick kan geven bij gebruik.
Ik vond ook een bak met make-up waar onder andere oogschaduw in zat wat ik volgens mij voor het laatst heb gebruikt rond de eeuwwisseling. 
Waarom heb ik dat bewaard??

Bij vrijwel alle spullen heb ik vervolgens de KonMari-methode toegepast. Voelen of de spullen mij een spark of joy gaven.
Wanneer dat niet het geval was bedankte ik de spullen en deed er vervolgens afstand van. En dat was van meer dan gedacht..
Door mijn dip en de antidepressiva is mijn spark of joy (en de rest van mijn emoties) een beetje van slag.
De KonMari-methode was dan ook geen verstandige actie. Het zorgde voor een wel heel erg leeg huis.

Nu vind ik de KonMari-methode ook een beetje lastig. Of je nu wel of geen afgestompte emoties hebt, voel jij een spark wanneer je een schuursponsje vast hebt?
Ik gebruik ze om schoon te maken, maar om te zeggen dat ze me blij maken, nee. Al kan ik normaal gesproken wel blij worden van leuke koopjes, ja, zelfs van schuursponsjes, zo ben ik ooit aan al mijn rommel gekomen.
Het was wellicht wat overdreven om een hele geluidsinstallatie weg te doen, omdat ik er niks bij voelde. Mijn verzameling kaarsen had ik gewoon op kunnen branden. En de keukenspullen die me niet gelukkig maakten had ik in de lade kunnen laten liggen tot ik er een ander doel voor had gevonden. Maar alle bruikbare spullen zijn naar de kringloop gebracht, dus ik hoop dat anderen er plezier van hebben.

 

Het voordeel van een leeg huis is dat het makkelijker schoon te houden is.
Voor de mensen die zich zorgen maken, no worries,
ik heb volgende week een gesprek met een therapeut. ;)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

4 reacties

  1. Haha! Ik denk ook dat het een zeer zeldzame hobby is. ;)

  2. Haha, vooral dat bovenste stukje is zo herkenbaar. Wij wonen ook met zijn tweetjes zonder huisdieren of kinderen. We houden allebei van een opgeruimd huis en toch verbaast het me hoe vaak dat eigenlijk niet lukt. ;-)

  3. Haha! Gelukkig is het voor meer mensen herkenbaar, gedeelde smart is halve smart, of in dit geval leed. ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *